NVE: – Det er uaktuelt å spyle Mannen nå

NVE vil ikke spyle med vann for å utløse et skred i det ustabile partiet i fjellet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal.

Fjellet Mannen med pil

Det er en mindre del av Mannen som er rasfarlig. Søndag ble farenivået hevet til rødt.

Foto: NRK

Søndag morgen ble farenivået i det mest ustabile delen av Mannen til rødt som er høyeste nivå. Dermed ble alle beredskapstiltak satt i verk.

Det er 11 personer som bor i det rasutsatte området, og disse ble raskt evakuert. Også all ferdsel ble stanset.

Økte bevegelser søndag morgen

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

NVE og Rauma kommune og politiet hadde pressekonferanse på rådhuset i Rauma klokka 13 søndag.

– Vi fikk økte bevegelser på morgenen i dag så vi bestemte oss for å heve farenivået til rødt. Bevegelsene var oppe i 15 centimeter i døgnet i et lite parti der oppe. Vi kommer ikke til å gjøre forsøk på å bruke vann. Det har vært ganske urolige vindforhold i fjellene, og vi er nødt til å få opp en slange etter frosten som har vært den siste uka før vi kan sette dette i gang, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Det er bare litt over en ukes siden farenivået var på rødt. Også da ble beboerne i området evakuert. Senere ble farenivået satt ned til gult, deretter ble det hevet til oransje

Skryter av beboerne

Lars Olav Hustad

Lars Olav Hustad er ordfører i Rauma.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

Men søndag morgen fikk beboerne igjen beskjed om at det var nødvendig å evakuere.

– Da vi fikk melding fra NVE om at de ville heve farenivået til rødt så begynte vi å ringe rundt til de som bor i området. To husstander med fem personer var bortreist. de øvrige seks personer ble evakuert. Det gikk greit og situasjonen er under kontroll. Jeg vil benytte anledningen til å skryte av dem som bor der, sa ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad under pressekonferansen.

Den ustabile situasjonen ved Mannen, og stadig evakuering av beboerne i området, har ført til en debatt om hva som bør gjøres for å utløse et skred. I forrige uke prøvde NVE å spyle Mannen med vann, men lyktes ikke. Noen steinsprang har det vært, men ikke noe større skred kom.

For farlig å sprenge

Det har også kommer forslag om å bruke dynamitt for å sprenge Mannen, men det er ikke aktuelt, sier NVE.

– Skal vi sprenge så må vi i gang med ganske omfattende sprengning, og det betyr at vi må ha folk opp i et stupbratt, livsfarlig området. Det blir veldig vanskelig så den diskusjonen har vi egentlig lagt død, sier Lars Harald Blikra.