Hopp til innhold

Redd skredet ikke kommer denne gangen heller

RAUMA (NRK): Selv om vanntilførselen har holdt bevegelsene stabilt høye, begynte geologene igjen å tvile på om de klarer å utløse et skred. Sent tirsdag kveld melder NVE at de har avsluttet vanntilførselen i fjellet.

Arbeid med vanning på Veslemannen

Slik ser det ut på toppen av mannen tirsdag. NVE opprettholder rødt farenivå, som betyr ekstrem rasfare.

Foto: NVE / NVE

NVE meldte tirsdag kveld om store bevegelser i det rasutsatte fjellpartiet i Mannen, selv om det er minusgrader og snøvær oppe på fjellet. Klokken 22.15 valgte de likevel å avslutte forsøket med å tilføre vann i fjellet. Farenivået holdes likevel på rødt, som er høyeste nivå.

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Bevegelsene har holdt seg på 15 centimeter. Vanntilførselen har nok klart å bremse reduksjonen i bevegelsene, men vi klarer ikke øke, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE litt tidligere på kvelden.

Vanningen gir effekt – men ikke nok

Arbeid med vanning på Veslemannen

Dette er den største tanken på toppen som tar 20.000 liter vann. Herfra er det slanger ned til to mindre blå tanker som tar 9000 liter hver.

Foto: NVE / NVE

Geologene har prøvd flere metoder for å se om de klarer å få fart på bevegelsene i fjellet. Tirsdag har de både prøvd å spare opp vann i tankene for å pøse på mye på en gang, i tillegg til å prøve med jevn vanntilførsel.

– Vil dere nå klare å få ned fjellpartiet?

– Vi begynner vel å tvile litt siden det er kaldt og ingen naturlig tilgang på vann der oppe, sa Blikra.

Det rasutsatte partiet har flyttet seg 70 centimeter den siste uka. Det er mer enn det bevegde seg i løpet av hele 2016, og søndag var bevegelsene på 36 centimeter i døgnet. Da hadde forholdene vært ideelle for å pøse på mer vann for å skyte enda mer fart i fjellet, men da var det ikke flyvær og derfor kom ikke NVE seg opp på fjellet.

Dette er det ustabile fjellpartiet

Det gule omrisset viser det ustabile fjellpartiet Mannen. Bevegelsene innenfor dette området er lave, inntil et par cm pr. år. Unntaket er «Veslemannen» (rødt omriss) hvor bevegelsene i den mest aktive delen er over én meter i året (merket 1 på fotoet). Der er det i løpet av helgen målt døgnhastigheter på over 20 cm.

Foto: NVE

– Vi burde ha fått tilført vann da det var størst bevegelser, men da var værforholdene slik at det ikke gikk. Så jeg synes vel at vi har gjort det vi kunne, sier Blikra.

Først mandag ettermiddag fikk NVE flydd opp mannskap og derfor ble ikke vanntilførselen startet før natt til tirsdag klokka 02.30.

Det ga effekt og tirsdag morgen så NVE igjen økning i bevegelsene. Men temperaturene har blitt lavere enn geologene hadde håpt på og det er nå kaldt og det snør oppe på fjellet.

Geologene har vurdert fortløpende om de skal fortsette å ha på vann, eller om de skal slutte slik at fjellet stabiliserer seg og de som er evakuerte får flytte hjem.

Kan være siste sjanse

Dersom geologene ikke klarer å utløse et skred er de redd for at det ikke blir flere sjanser i år før fjellet fryser fast. NVE mener likevel at de hele tiden får ny og viktig kunnskap, spesielt om den nedre delen av fjellpartiet som de mener er nøkkelen til å få løst ut et skred.

– Vi har fått ny kunnskap om fjellet, blant annet at den nedre delen er veldig sterk. Utifra det vi har sett er vi nå ikke så veldig redd for store bevegelser i den øvre delen.

Vil helst ha en avklaring

Lars Olav Hustad

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier at de evakuerte er sliten av situasjonen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Situasjonen begynner nå å tære på de 11 til vanlig bor under Mannen, og som er evakuert for femte gang.

– Det er slitsomt, så vi håper det skal løse seg. Men det er sikkerheten som står i høysete så geologene får vurdere situasjonen, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad.

De evakuerte synes det er trasig å bo i uvisse.

– Alle kan tenke seg at det vil være godt å få komme seg hjem. Men en dag til, eller to, går bra, men ikke så mye lenger, sier Hustad.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL