Hopp til innhold

NVE vanner så lenge de ser effekt

RAUMA (NRK): Det er fremdeles store bevegelser i Mannen, men NVE jobber nå mot klokka og været.

Lars harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE ser effekt av å tilføre vann ned i sprekkene på fjellpartiet, men vet ikke om den er stor nok.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Det regner tett under fjellet Mannen i Romsdalen. Men oppe på fjellet legger nedbøren seg som snø og temperaturen er på minussida. Det gjør at det rasutsatte partiet får tilført mindre naturlig nedbør enn ønskelig for å få utløst et skred.

Fjellet Mannen

Det regner nede i dalen, men på toppen av fjellet kommer nedbøren som snø.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

NVE har siden klokka 02.30 natt til tirsdag tilført vann ned i sprekkene i fjellet. Like etter klokka 13.15 er bevegelsene på 15 centimeter i døgnet i den øvre delen.

– Vi ser effekt av vanntiltaket, så er spørsmålet om det er nok, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Detaljbilde med ring rundt Veslemannen

Dette er den øvre og den nedre delen i fjellpartiet som beveger seg.

Foto: NVE

NVE mener de må ha stor bevegelse i den nedre delen for å få hele partiet ned.

– Der er det fortsatt mer enn en centimeter bevegelse, og det er mer enn vi har hatt før, sier Blikra.

Bevegd seg mer enn i hele fjor

Den siste uka har bevegelsen vært på over 70 centimeter. Det er mer bevegelse enn det var i hele 2016 til sammen. For seks dager siden ble også det siste av tre strekkstag som NVE har brukt til å måle sprekkene i fjellet med, ødelagt. NVE meldte allerede da at den bakkebaserte radaren ga gode data.

– Det var planlagt. Vi visste at de kom til å ryke, og vi tar ikke sjansen på å sende folk ned for å reparere utstyr i et så risikofylt terreng.

NVE hadde derfor forberedt seg på at de måtte ha andre målesystemer klare.

– Vi har god kontroll på overvåkingen ved hjelp av to radarsystemer som følger med på området og gir oss god oversikt, sier Blikra.

Vurderer hvor lenge de skal vanne

Oppe med vanntankene til NVE på Mannen

Slik ser det ut oppe på Mannen tirsdag. Dette er den største tanken på toppen som tar 20.000 liter vann. Herfra er det slanger ned til to mindre blå tanker som tar 9000 liter hver.

Foto: NVE

NVE er redd for at dette er siste sjanse dette året for å prøve å få ned fjellpartiet. De siste årene har partiet stabilisert seg når det har blitt kaldere i været. Nå vil NVE fortløpende vurdere effekten av vanningssystemet for å avgjøre hvor lenge de skal holde på.

– Vi kan ikke holde på så veldig lenge i forhold til at folk er evakuerte. Så vi må vurdere dette utover dagen og kvelden. Vi vanner så lenge det er effekt og utvikling, men med en gang vi ser at det ikke fører til noen stor akselerasjon så må vi vurdere å avslutte.

– Plutselig kan også fjellet forandre seg, det er en egen dynamikk der, så vi må være litt ydmyke i forhold til at det er fjellet som bestemmer dette.

NVE har i løpet av dagen tilført store mengder over kort tid i etapper, nå vil de forsøke med litt mindre vann som blir tilført kontinuerlig.

– Kanskje førte det til at vann gikk vekk og ikke ned der det skulle da vi tilførte store mengder på en gang, så nå prøver vi med litt mindre i gangen, forklarer Blikra.

Er lei av å vente

Lars Olav Hustad

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier det begynner å bli nok for innbyggerne som er evakuert for femte gang.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier at de evakuerte innbyggerne er lei av å leve i uvisshet.

– De er lei og psykisk sliten og håper på en avklaring i løpet av dagen, sier Hustad.