– Skuffet over at raset ikke er satt i gang

RAUMA (NRK): NVE er redd for at det ustabile partiet ikke skal rase denne gangen heller. Men seint fredag kveld kom det store steinsprang fra fjellet.

Fjellet Mannen 06.10-17

Fredag kveld kunne man høre drønn fra steinsprang fra det rasfarlige partiet ved fjellet Mannen. Men mye tyder på at farten på bevegelsene i fjellet er i ferd med å avta.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

Fredag kveld har det kommet flere steinsprang ned den stupbratte fjellsida ved fjellet Mannen i Romsdalen. Det første store steinspranget kom i 17.45-tida. Om lag klokka 21.30 braka det laus i fjellsida igjen. Denne gongen varte steinspranget i to minutt.

– Vi burde kanskje hatt enda flere slike steinsprang. Det er store bevegelser i fjellet. Og vi forventer at det skal komme steinsprang fremover, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

NVE heldt pressekonferanse fredag kveld. Rørslene i Mannen har gått litt ned.

– Klarer ikke opprettholde farten

Bevegelsene i partiet har hele fredag ligget mellom ti og femten centimeter i døgnet. Det er det største man har målt noen gang. Men på en pressekonferanse klokka 21 melder sjefgeolog Lars Harald Blikra at bevegelsene igjen har avtatt litt og er nede igjen i ti centimeter i døgnet, og at forholdene oppe på Mannen ikke er ideelle for å få ned steinmassene.

– Det er vinter på Mannen nå. Det er mye snø der oppe og vi klarer ikke å opprettholde hastigheten som vi hadde for noen timer siden da den var oppe i femten centimeter i timen, sier Blikra.

Dårlig utsitk mot fjellpartiet Mannen

Det har tidvis vært tykk skodde fredag. Oppe på platået er det snø og like under 0 grader.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

– Skuffet

Geologene er nå skuffet over at resultatet ikke har blitt at skredet har gått, og sier fredag kveld at dette ikke ser bra ut i forhold til å få utløst massene som var målet. Med minusgrader er det også vanskelig å drifte det vanntiltaket de har på toppen. Da er det fare for at koblingene mellom rørene og vannet hvor de pumper vann kan fryse.

– Men vi fortsetter å ha på vann. Det er store bevegelser enda, men de har avtatt litt og det er ikke bra i forhold til å få utløst et skred. Men vi må slutte i tide slik at vi kan få nok av utstyret ned igjen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Vet ikke hvor suksessfullt vanntiltaket er

Siden NVE satte opp farenivået til ekstrem rasfare torsdag kveld har bevegelsene bare økt. Natt til fredag skrudde de på kranene på toppen av Mannen der de har montert store kummer som pøser vann ned i fjellet. NVE anslår at de hittil har tilført nærmere 200.000 liter vann.

NVE har et grovt anslag på at tusen liter fra tankene er det samme som 1 millimeter nedbør. De understreker at dette er vanskelig å regne ut nøyaktig. Blikra sier at det er vanskelig for dem å anslå hvor mye av bevegelsene som er kommer av det vannet de tilfører, og hvor mye som er fra snøsmelting og regn. Vannet tilføres bare på noen få punkter og noe av det kan bare gå rett ut uten å gi effekt.

NVE har uansett skaffet seg erfaringer som kan være nyttige til senere. De vil fortsette med vann, men dersom bevegelsene fortsetter å avta selv om de påser på vann må de vurdere å stoppe vanntilførselen.

Sjå bilete frå Mannen også om natta.