– Vi har stor forståelse for situasjonen til de evakuerte. De står øverst på vår agenda, for det er aldri kjekt å føle usikkerheten om hvorvidt bostedet deres kan bli ødelagt. Slik situasjonen er nå så kan de dessverre ikke flytte tilbake, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE til NRK.
Regionsjef Brigt Samdal fra NVE er nå på plass i Rauma for å bistå Åknes/Tafjord Beredskap IKS og Rauma kommune med Mannen-situasjonen.
Foto: Ivar Lid Riise / NRKNorges vassdrags- og energidirektorat er nå tilstede i Rauma for å bistå Åknes/Tafjord Beredskap IKS og kommunen med Mannen-situasjonen.
Kl. 16.00 skal partene ha et møte i Åndalsnes for å diskutere situasjonen.
Hvis de 120.000 kubikkene med stein som er ventet å rase ikke kommer i løpet av de nærmeste dagene, frykter NVE at evakueringssituasjonen kan bli langvarig.
Regnfull søndag ved foten av Mannen.
Foto: Ivar Lid Riise / NRK– Hvis vi eksempelvis går over i en streng kuldeperiode, kan vannet i fjellet fryse. Da kan vi få en innfrysning av fuktigheten som stabiliserer området, sier Samdal.
Aktuelt med sprenging
– Kan det da bli aktuelt å sprenge i fjellet for å utløse skredet?
– Det er aktuelt å diskutere, men dette må gås grundig gjennom før vi tar en avgjørelse.
På spørsmål om de elleve evakuerte personene kan flytte tilbake dersom fjellet stabiliserer seg, svarer Samdal at han ikke vil gi noen forhåpninger om dette, og at det er for tidlig å gi noen lovnader.
- LES OGSÅ: Les alt om Mannen-situasjonen HER
- LES OGSÅ: – Vi har ein spennande dag i vente
- LES OGSÅ: Ventar mest regn over Mannen tysdag
(Saken fortsetter under videoen)
En helt ny situasjon
NVE stiller nå med alle nødvendige ressurser ettersom situasjonen nå har blitt stadig mer prekær.
– Det er en relativt høy utglidning i fjellet nå, med opptil 7-8 millimeter i den øvre delen. Det er mye, sier regionsjefen.
I tillegg er NVE svært usikre på hvordan fjellet kommer til å respondere på vannmengdene som har meldt sin ankomst søndag, og som er beregnet å fosse ned utover starten av neste uke.
– Det fins sammenlignbare fjell og skredsituasjoner eksempelvis i Italia, der vi kan se likhetstrekk mellom situasjonene. Vannet og det økte trykket i fjellet gjør likevel at usikkerheten er stor denne gangen.
Avhenger av dreneringen
Trykk på pilen oppe til høyre for å få en bedre oversikt over hvor skredet kan gå.
Foto: Åknes Tafjord beredskapI lignende situasjoner fra utlandet har beredskapsvaktene kunnet forutse skredene så lenge som 48 timer på forhånd.
I Mannen-tilfellet avhenger mye av hvor godt fjellet drenerer vannet, og om det bygges opp en propp med væske i fjellmassivet.
– Det er en helt ny situasjon, dette?
– Ja, selv om man kan hente kunnskap fra andre steder, så har hvert enkelt objekt sin historie. Vi må alltid ta høyde for usikkerheten, og vi kan aldri gamble, sier Samdal, og nevner at han ikke blir overrasket om Statens vegvesen velger å stenge av bilveien når skredet blir nært forestående.
- LES OGSÅ: Vegvesenet kan måtte stenge av Romsdalen
- LES OGSÅ: Nå evakueres også han som ikke ville flytte
– Spennende
Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sa tidlig søndag morgen til NRK at kommunens innbyggere har en spennende dag i vente.
Foto: Ivar Lid Riise / NRKRauma-ordfører Lars Olav Hustad sa tidlig søndag morgen til NRK at kommunens innbyggere har en spennende dag i vente.
– Det har egentlig vært spennende siden vi fikk den første meldingen, men nå har det begynt å regne, og det øker sjansen for at det kan skje noe i fjellpartiet, sier Hustad.
Lørdag kunne værvarslingen for Vestlandet melde at tirsdag blir enda verre, og de tror derfor at det er større sjanse for at skredet vil gå i starten av den kommende uka.
Lørdag formiddag sendte NVE ut varsel om fare for flom på grunn av mye regn. Her blir nedbørsprognosen oppjustert til 50–80 mm på 24 timer.
Hustad velger å rose de evakuerte innbyggerne, som holder ut mens Mannen-situasjonen venter på avklaring.