Norske supportere frykter ikke terror under EM

Til tross for at det norske landslaget er fraværende under fotball-EM, reiser store mengder nordmenn til Frankrike i sommer. UD har bedt folk om å være forsiktige, men norske supportere lar seg ikke skremme.

FBL-EURO-2016-SECURITY-FAN-ZONE

SIKKERHET: Sikkerheten er høy under sommerens fotball-EM i Frankrike. Mesterskapet starter fredag kveld og både politi og militære er synlig i gatene.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Andreas Selliaas

FOTBALL-EM: Andreas Selliaas sier at trusselnivået vil være høyt under mesterskapet.

Foto: NRK

Sikkerheten er satt i høysetet før fotball-EM i Frankrike sparkes i gang fredag kveld. Vertsnasjonen har vært preget av frykt helt siden terrorangrepet i Paris i november. Elleve måneder tidligere var det den satiriske avisen Charlie Hebdo som ble angrepet.

– Målet til terrorister er å skape frykt og død, og trusselnivået vil uansett være høyt når det er et EM eller VM. Det store medieoppbudet under EM gjør det til et potensielt mål fordi det vil bidra til stor oppmerksomhet og bidra til å skape frykt, mener Andreas Selliaas, som blant annet har skrevet om terrortrusselen mot fotball-EM på sin egen blogg.

FBL-EURO-2016-AUT-TRAINING

POLITI: To politikonstabler utenfor Østerrikes treningsanlegg i Frankrike.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

Tidligere denne uken ble en mann pågrepet i Ukraina mistenkt for å ha planlagt 15 terrorangrep under mesterskapet. Under terrorangrepet i november var en av EM-stadionene, Stade de France, et av målene. Selliaas tror ikke nødvendigvis det vil være tilfellet om noen skulle forsøke et angrep under EM.

– Stadioner har blitt sikrere og sikrere de siste årene og det gjør det til et vanskeligere mål. Det fører til at mål utenfor stadion kan bli mer attraktive. For eksempel der kamper blir vist på storskjerm, sier han.

– Mister ikke nattesøvnen

Arnstein Aarø

IKKE BEKYMRET: Arnstein Aarø skal til fotball-EM som supporter. Han er ikke bekymret for terror.

Foto: PRIVAT

Onsdag denne uken gikk Utenriksdepartementet ut og ba norske borgere som skal til Frankrike under EM om å «utvise forsiktighet» når de reiser på offentlig transport, besøker turistattraksjoner eller befinner seg i større folkemengder.

ABC Nyheter skrev i april at Norge ligger på fjerdeplass over land som søker etter hotellrom i Frankrike i det aktuelle tidsrommet. Arnstein Aarø fra Molde og kompisene hans er blant dem som tar turen, men han lar ikke seg bekymre nevneverdig av terrorfaren.

– Det kan også skje på Karl Johan også. Jeg går ikke rundt og er bekymret og mister ikke nattesøvnen over dette. Jeg tror franskmennene er godt forberedt. Det er et stort mesterskap og sikkerheten er på topp, sier han.

Må være obs

Lars Olav Karlsen

IKKE REDD: Lars Olav Karlsen hadde ikke vært redd for å dra til EM.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Lars Olav Karlsen er president i Oljeberget, det norske landslagets supporterklubb, og kjenner flere som skal til Frankrike i sommer. Han synes naturligvis at det er fryktelig bittert at ikke Norge skal til EM, men er også lei seg for at en overhengende frykt kan være med på å prege mesterskapet.

– Nå får man kanskje ikke den samme lystige tonen under mesterskapet og det er synd. Man kan ikke leve livet ved å gå rundt å være redd hele tiden, sier han.

– Jeg hadde ikke følt meg redd om jeg skulle reist nedover nå, men for å være helt ærlig tror jeg at jeg hadde slitt med å få med kona til Frankrike. Det er aldri dumt å være litt ekstra obs, mener Karlsen.