Hopp til innhold

Norske spesialstyrker bygget på tungtvannssabotasjen

Ni nordmenn klarte det ingen trodde de ville klare. Uten et eneste skudd gjennomførte de Norges mest berømte enkeltbidrag til verdenskrigen. Joachim Rønneberg og hans menn har blitt ledestjerner for dagens spesialstyrker.

A003_C019_0213U4

Her slippes norske spesialstyrker fra fly over Hardangervidda for å gjennomføre «Operasjon Gunnerside» i en øvelse over to uker.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets mediesenter

Natt til 28. februar i 1943 gjorde de ni mennene seg klare til et viktig oppdrag. Operasjon Gunnerside, som aksjonen ble døpt, startet klokken 20 denne februarkvelden. Vinteren var ekstremt hard, og ikke sjelden viste gradestokken minus 30. Men akkurat denne kvelden var det mildt og snøen glatt.

Joachim Rønneberg

Joachim Rønneberg (95) er den eneste gjenlevende sabotøren fra Vemork-aksjonen. Her fra 95-årsfeiringen hans 30. august i fjor.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Ålesunderen Joachim Rønneberg, som knapt hadde fylt 23 år, ledet aksjonen som nå er verdenskjent. De brøt seg inn i kjelleren til tungtvannsanlegget på Vemork og festet pølseformede sprengladninger på sylindrene med tungtvann.

Da de var 20 meter fra fabrikken hørte de lyden av eksplosjonene. Det er ingen tvil om at sprengstoffet har gjorde nytten – flere hundre liter tungtvann rant ut.

Vemork-aksjonen blir av mange regnet som den viktigste og mest vellykkede sabotasjeaksjonen under hele andre verdenskrig.

«Vi hadde flaks. Absolutt flaks, men også svært god etterretning om målet», sa Rønneberg under markeringen av aksjonen 70 år etter.

Forbilde for Forsvaret

Flaggkommandør og leder for de norske spesialstyrkene, Nils Johan Holte

Flaggkommandør og leder for de norske spesialstyrkene, Nils Johan Holte, mener Rønneberg er et forbilde for dagens spesialstyrker.

Foto: Brede Røsjø / NRK

De ni krigsheltene hylles i dag av det norske Forsvaret. Flaggkommandør og leder for de norske spesialstyrkene, Nils Johan Holte, var gjest da Rønneberg fylte 95 år i august, og fortalte da at ålesunderen fortsatt betyr mye for dem.

– Vi har dyp respekt og takknemlighet for det han viste under krigen. Vi er særlig glad for at han har valgt å dele sine erfaringer med oss.

Erfaringene Rønneberg gjorde seg under krigen har vært til enorm hjelp til dagens spesialstyrker. Holte sier rett ut at de norske, og også de britiske, spesialstyrkene er tuftet etter arven fra Joachim Rønneberg og Kompani Linge.

– De siste 10–12 årene har spesialstyrken vist samme evne som Kompani Linge gjorde under krigen, og mye av grunnen til at de har klart det er nettopp på grunn av Rønneberg og hans erfaringer, sier flaggkommandøren.

– Et skoleeksempel

Joachim Rønneberg under avduking av statuen hans

Her er Joachim Rønneberg sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under avdukingen av Rønnebergs statue sensommeren 2014.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Operasjon Gunnerside er en inspirasjon for både de norske og britiske spesialstyrker. Ifølge forsvarssjefen er Vemork-aksjonen et klassisk eksempel på en spesialoperasjon.

– Den er veldig kompleks i utførelsen, glimrende gjennomført og den ga de strategiske resultatene som slike operasjoner skal gi. Derfor er denne aksjonen et skoleeksempel på hvordan det skal gjøres, sier Haakon Bruun-Hanssen.

Tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943 er fremdeles en sentral sabotasjeaksjon. Joachim Rønneberg har blitt en ledestjerne for dagens spesialstyrker.

Tirsdag 20. januar sendes dokumentaren "Den siste sabotøren" på NRK1 klokka 20.15. Der forteller Joachim Rønneberg åpent om oppveksten i Ålesund, om det han var med på under krigen og om årene etterpå.

Norske spesialstyrkar ser framleis på han som eit forbilde sjølv om han no er 95 år. Ålesundaren Joachim Rønneberg var leiaren for tungtvassaksjonen mot Vemork i 1943. No er han aktuell som ein av hovudpersonane i søndagens episode av TV-serien "Kampen om tungtvannet".

Se tv-reportasjen: Norske spesialstyrker ser fremdeles på han som et forbilde selv om han er 95 år gammel. Åledunderen Joachim Rønneberg var lederen for tungtvannsaksjonen mot Vemork i 1943. Nå er han aktuell som en av hovedpersonene i søndagens episode av TV-serien "Kampen om tungtvannet".

Fallskjermjegerne øver på hopp med rundskjerm, 70 år etter operasjon "Gunnerside", Vemork-aksjonen.

Fallskjermjegerne øver på hopp med rundskjerm, 70 år etter operasjon "Gunnerside", Vemork-aksjonen. Video: Forsvaret

Foresvaret i Operasjon Gunnerside
Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvarets Mediesenter