Hopp til innhold

Norsk torsk i engelske mager

Få ting er vel så engelsk som Fish and Chips. Men visste du at nasjonalretten serveres med torsk fra Norge mange steder i kongeriket? Og enda flere blir det på 17. mai i år.

Fish and chips

Craig Buckley lager fish and chips

Kokk Craig Buckley bruker norsk torsk i engelsk fish and chips

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Han har gått over til å bruke norske torskefiléter som hovedingrediens når den kanskje mest engelske av alle engelske retter tilberedes. Fish and Chips.

Jack Robert Møller, Norges Sjømatråd

Jack Robert Møller, Norges Sjømatråds representant i Storbritannia

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Craig Buckley er kokk og lager mat om bord på frysetråleren Ramoen. Han angrer ikke et sekund på at valget har falt på den norske fisken.

– Torskefilétene er store og fine, kjøttet er mye fastere og det har mer smak, sier den engelske kokken.

17. mai-torsk

Buckleys kokkelering er del av begynnelsen på en ny, stor kampanje for norsk sjømat, og på selveste 17. mai skal norsk torsk fylle britiske mager.

Jeg tror kampanjen vil føre til dobling av salget av norsk torsk i England

Katrine Florvåg, salgssjef, Vartdal Seafood

Da skal den engelske hurtigmaten med norske råvarer selges fra såkalte Chippies, Fish and Chips-boder, i dronning Elizabeths rike. Prisen på herligheten blir symbolske 10 kroner eller 99 pence.

– Vårt viktigste eksportprodukt utenom olje er fisk. Så hva er vel mer naturlig enn å vise hva Norge består av på vår egen bursdag?

Ordene kommer fra Jack Robert Møller som er Norges Sjømatråds representant i Storbritannia.

Tonnevis av frossen torsk

Katrine Florvåg, salgssjef i Vartdal Seafood

Katrine Florvåg, salgssjef i Vartdal Seafood tror effekten av sjømatkampanjen i England blir stor.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Møller forteller at den hele historien om den norske ombordfrosne fiskefiléten nå skal ut til verden for første gang. Og når 16 tonn frossen torsk sendes til England for å bli til landets nasjonalrett, blir det mye å snakke om.

– Gjennom kampanjen skal vi fortelle hele England den ordentlige historien om filétene som kommer fra klare, arktiske farvann, sier Møller.

Og fisken? Ja, den har en gruppe redere bidratt med. En jobb som har krevd hardt arbeid, ifølge Katrine Florvåg, salgssjef i Vartdal Seafood i Møre og Romsdal.
– Det var ikke helt lett å få tak i dem, men effekten tror jeg blir kjempestor, sier Florvåg.

Hun er overbevist om at kampanjen vil føre til stort fokus på den norske fisken.

– Jeg tror salget vil doble seg i England, avslutter Florvåg.

Norsk torsk skal bli engelsk fish and chips