Hopp til innhold

Norsk skip skal på Titanic-ekspedisjon

Island Crown skal være med på en kartleggingsekspedisjon av det legendariske skipet Titanic.

Island Crown - Island Offshore

ISLAND CROWN: Skipet Island Crown skal være med på en uvanlig ekspedisjon for et offshoreskip.

Foto: Island Offshore

Sunnmørsrederiet Island Offshore har inngått en avtale med OceanGate Expeditions om å bruke et av rederiets støttefartøy, Island Crown, under en kartleggingsekspedisjon av Titanic.

Det er første gang siden 2005 at en slik kartlegging blir utført, og dypvannsekspedisjonen er planlagt gjennomført i 2018.

– Dette er et spesielt prosjekt som vi ikke kunne takke nei til, sier administrerende direktør i Island Offshore, Håvard Ulstein.

Titanic

TITANIC: Det legendariske skipet ligger på 3800 meters dyp. Dette bildet er tatt da skipet la fra kai i Southampton i 1912.

Foto: AP

– Ikke ulikt offshorebransjen

Administrerende direktør i Island Offshore Håvard Ulstein

Administrerende direktør i Island Offshore, Håvard Ulstein

Foto: Arne Flatin / NRK

Oppdraget vil ta ti uker å gjennomføre. Det skal være 20 personer med i ekspedisjonsteamet til enhver tid, og det skal blant annet bestå av vitenskapsmenn og spesialister på undervannsoppdrag.

Island Crown skal være overflatefartøy, og base for ekspedisjonsdeltakerne. Ekspedisjonsteamet skal bruke det siste av undervanns- og avbildingsteknologi til å vurdere tilstanden til skipsvraket og dokumentere kulturgjenstander i området rundt.

For å komme ned til vraket har OceanGate laget et undervannsfartøy i karbonfiber og titan. Detskal ha en besetning på fem personer og kan kjøre ned mot 4000 meters dyp.

– Dette oppdraget er ikke så ulikt oppdrag i offshorebransjen. Island Crown skal gjøre det hun kan best, nemlig å frakte folk og utstyr, og ta vare på klientene om bord, sier direktøren.

3800 meters dyp

Titanic ligger 3800 meter under vannoverflaten, og litt under 200 personer har inspisert vraket siden det sank for 105 år siden.

Island Offshore har som alle andre rederier merket fallet i oljeprisen de siste årene, og Ulstein sier han er fornøyd med å kunne love arbeid til skipets besetning i fremtiden.

– Vi er glad for å ha sikret arbeid for fartøyet for sommermånedene neste år, forteller han.