Norpost-ansatte mister jobben

Post- og reklamedistributøren Norpost må si opp 500 ansatte. Kontor i Ålesund, Molde og Kristiansund må si opp halvparten av sine ansatte.

Norpost

MISTER JOBBEN: Norpost har regionkontor over hele landet. 50 % av de ansatte på hvert kontor vil miste jobben.

Foto: NORPOST

Mandag skrev Dagens Næringsliv at Norpost må si opp 500 ansatte.

– Nedbemanningen skyldes at konkurransen i postmarkedet er satt ut av spill fordi Posten ikke vil dele sonenøkler til postkasser, sier administrerende direktør Hege Stenmarck i Norpost til avisen.

De ansatte fikk beskjed om situasjonen mandag formiddag, og Stenmarck forteller at beskjed var tung å formidle.

– Det er en veldig trist dag. Vi har hatt et møte nå med de tillitsvalgte, slik at vi fikk informert om situasjonen. Vi har enda ikke tatt stilling til hvem som må gå, sier hun til NRK.

Vil ikke gi fra seg nøkler

Grunnen for oppsigelsene er ifølge Stenmarck at Posten ikke vil gi fra seg såkalte sonenøkler. Dette er nøkler som gir tilgang til postkasseanlegg i bygårder og næringsbygg.

– Nøklene er gårdeiers eiendom, men er blitt forvaltet av Posten så lenge Posten hadde monopol. Dette monopolet er opphevet, men Norpost er i praksis hindret fra å konkurrere i markedet så lenge bedriften ikke får tilgang til postkasseanlegg, sier Stenmarck til Dagens Næringsliv.

I april uttalte Samferdselsdepartementet at Posten måtte gi fra seg sonenøklene til konkurrenter, og departementet skulle så komme med en forskriftsendring. Den endringen har enda ikke kommet.

Bransjeorganisasjonen Virke mener det er Samferdselsdepartementet som har skylden. Leder Vibeke Hammer Madsen sier Posten holder på sonenøklene for hele landet fordi det fremdeles ikke er på plass en forskrift som pålegger utlevering.

Halvparten fra hver avdeling må gå

I Møre og Romsdal har Norpost tre regionkontor, ett i Ålesund, Molde og Kristiansund.

På kontoret i Ålesund jobber det litt over 40 personer, og Stenmarck forteller til NRK at de kommer til å måtte si opp ansatte på tvers av alle kontor i Norge.

– 50 % av hver avdeling må forlate oss. Dette er fortsatt ganske nytt for mange, så nå må vi skjerme våre ansatte og gi dem tid, sier Stenmarck til NRK.

Dagens Næringsliv skriver at Norpost omsatte tjenester for 213 millioner kroner i 2015, og hadde før oppsigelsen rundt 900 ansatte over hele landet.

– Det er trist at vi nå må bygge ned, for å kunne bygge oss opp igjen, sier Stenmarck.

Posten reagerer

Konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge reagerer med undring på begrunnelsen for oppsigelsene i Norpost. Hun sier til avisen at sonenøklene er ikke er Postens eiendom og peker på at Norpost i 30 år har distribuert post over 50 gram uten at spørsmål om sonenøkler har vært tema.

– Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet. Posten Norge er betrodd et stort ansvar på vegne av postmottakerne, og vi er avhengig av at alle juridiske, økonomiske og praktiske aspekter er avklart, sier Gjølme.