Hopp til innhold

– Vi er Norges største og beste vennegjeng

SURNADAL (NRK): De kaller seg Norges beste og største vennegjeng. Det er Norges Bygdeungdomslag som er samlet til landsstevne. Nå tevler de om å bli Norges fremste høvding og dronning i vikingverdenen.

Per Åge Sætran

Per Åge Sætran, Hedmark og Åshild Fagerbakke Fosse, Hordaland, gjorde det aller skarpest i den innledende øvelsen, kasting av stein med høygaffel.

Foto: Terje Reite / NRK

Over tusen ungdommer koser seg i sol og over tretti varmegrader i Surnadal på Nordmøre denne uka. Her er de sammen for å dyrke vennskap og for å delta i både tradisjonelle tevlinger fra landbruket, idrettsaktiviteter, motorbaserte aktiviteter og tevlinger som rett og slett er bare gøy.

Kristian Haugland

Kristian Haugland fra Time på Jæren er en av deltakerne i kasting av stein med høygaffel under landsstevnet til Norges Bygdeungdomslag.

Foto: Terje Reite / NRK

Kårer vikinghøvding og vikingdronning

Nytt av året er tevlingen med kåring av årets vikinghøvding og vikingdronning. Innledende runder handler om kast av stein med høygaffel og øksekast.

–– Dette er en femkamp. I dag er det kast med høygaffel og kasting på blink med øks. Da går fire av 31 deltakere ut. Resten går videre til øksekasting i dag. Så blir det videre utslagninger frem mot finalen lørdag, forteller Gøran Bolme, ansvarlig for vikingkonkurransen.

Steinkasting med høygaffel

Det er strenge regler i konkurransen. Det skal ikke være tilløp, beina skal være plantet på bakken, og det er ikke lov til å slenge med høygaffelen.

Foto: Terje Reite / NRK

Det blir tøffe øvelser med tømmerstokker og i finalen på travbanen skal landsstevnes beste kvinner og menn konkurrere i pinnebryting.

Dette er en sport med tradisjoner tilbake til vikingtida. I dag er den mest kjent som en russisk brytesport. Man sitter på hver sin side av et bord og drar i en pinne. Enten må man dra motstanderen over på sin side, eller så må man dra pinnen ut av handa til motstanderen, forklarer han som organiserer dette.

Gøran Bolme

Gøran Bolme er ansvarlig for vikingkonkurransen, og er nøyen på å markere banen for steinkast med høygaffel ordentlig.

Foto: Terje Reite / NRK

– Man får et kick

I første runde er det er det Per Åge Sætran fra Hedmark og Åshild Fagerbakke Fosse fra Hordaland som utmerker seg. De håndterer høygaffelen aller best og får steinene aller lengst ned løypa som er markert med blå nylonhyssing på plenen ved idrettsplassen i Surnadal.

Snap

NRK Møre og Romsdal har glimt fra landsstevnet også på Snapchat, Instagram (nrkmogr) og Facebook.

Foto: Skjermdump

– Dette er spennende, men også uvant. Det er slett ingen konkurranse jeg er vant til å være med i, humrer Per Åge Sætran.

– Men det er uansett gøy å konkurrere. Man får et kick, sier Åshild Fagerbakke Fosse.

Begge to karakteriserer uka på landsstevne som sommerens høydepunkt.

– Vi er Norges beste og største vennegjeng. Her møter vi folk fra hele landet, til allsidige aktiviteter, sier de.

Tevlinger og bygdefest

Vikingtevlingen er bare en av svært mange aktiviteter under landsstevnet.

Vi er over 1000 ungdommer samlet i Surnadal nå. Det er full aktivitet hele dagen lang. Her er det tevling og fest og vi har det gøy. På kveldstid arrangerer vi rett og slett bygdefest, sier leder for selve stevnet, Yngve Røøyen.

Yngve Røøyen

Yngve Røøyen er leder for landsstevnet.

Foto: Terje Reite / NRK

Vil skape levende bygder

Norges Bygdeungdomslag markedsfører seg som en organisasjon som jobber for levende bygder. Og det er gjennom tevlinger, dans, amatørteater og bygdepolitiske aktiviteter at de vil skape sosiale møteplasser for ungdom på bygda.

Jeg er nok mest tiltrekt av alle aktivitetene som organisasjonen byr på, sier Per Åge Sætran, som er taktekker i sitt sivile liv.

– Men det er jo god bygdepolitikk i praksis, legger Åshild Fagerbakke Fosse til. Hun er snart utdannet landmåler, en jobb som nok vil få henne ut til både bygd og by.

Landsstemne Norges Bygdeungdomslag

Denne flokken følger de innledende rundene i vikingkonkurransen. Lignende gjenger samler seg til ulike tider over hele Surnadal. Til sammen er det samlet over 1000 ungdommer fra hele Surnadal denne uken.

Foto: Terje / NRK