Hopp til innhold

Norge har ikke nok hornhinner – må importere fra USA

Fordi Norge ikke er selvforsynt med hornhinner, måtte løsningen for Roy Austerslått komme fra USA.

Se gjennom dette hullet og få klart syn

Hvis du trenger ny hornhinne er det en viss sjanse for at den er importert fra USA.

Foto: Lene Granli / NRK

Onsdag 6. september ligger Roy Austerslått på operasjonsbordet på Haukeland sykehus. Mens han ligger der, gleder han seg til å kunne bevege seg tryggere ute på tur når prosessen er over. I dag har det kommet en hornhinne fra USA som han skal overta.

Roy Austerslått

Roy Austerslått har fått ny hornhinne på høyre øye.

Foto: Camilla Hjelmeseth / NRK

Det høyre øyet er først ut. Operasjonen er første steg i en lang prosess. Austerslått har en øyesykdom som heter keratokonus. Da blir hornhinnen spissere og mer kjegleformet enn friske avrundede hornhinnene, og det kan føre til kraftig redusert syn.

– De opererer kun ett øye om gangen, slik at det ikke går skeis med begge øynene om det skulle være mislykket, forklarer Austerslått.

Importerte hornhinner

På Haukeland, der Austerslått ble operert, har de ikke egen hornhinnebank. I stedet importerer de fra USA.

Det gjennomføres mellom 300 og 350 hornhinnetransplantasjoner i året i Norge, og cirka én i uken på Haukeland.

Nils Bull

Nils Bull er seksjonsoverlege ved øyeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen.

Foto: Privat

– Vi har ikke funnet det formålstjenlig med egen hornhinnebank når vi har et godt samarbeid med de i USA, sier seksjonsoverlege ved Haukeland, Nils Bull.

Norge har kun hornhinnebank ved Ullevål sykehus i Oslo, og St. Olavs Hospital i Trondheim. De har nok hornhinner til å transplantere på egne pasienter, men sjelden mer enn det.

Liv Drolsum

Liv Drolsum, professor og seksjonsleder ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus, sier at de fleste hornhinnetransplantasjonene er vellykkede, men rehabiliteringsprosessen er lang.

Foto: Privat

– Vi skulle gjerne hatt enda flere donorer slik at vi kunne forsynt for eksempel Haukeland sykehus også, sier Liv Drolsum som er professor og seksjonsleder ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus.

Ønsker flere donorer

Ifølge Bull og Drolsum er det ikke et problem med for få norske donorer, men de mener det beste hadde vært om Norge hadde vært selvforsynt med hornhinner.

– Vi kjøper fra Trondheim hvis vi kan, og det er jo i prinsippet fint å være selvforsynt, men det er ikke noe medisinsk forskjell på hornhinnene herfra enn fra USA, sier Bull.

Hornhinner er en av de letteste delene av kroppen å donere, og det stilles ikke like mange krav til hornhinnedonasjon som for donasjon av andre organer.

– Det kan være fint fordi det er mange som ønsker å være donor, og akkurat hornhinnedonor kan de fleste være, forteller Drolsum.

– Operasjonen har hjulpet

Roy Austerslått er hjemme igjen i Ålesund, og det er snart to måneder siden operasjonen. Resultatene har allerede vist seg, men han kan ikke begynne å nyte dem helt ennå.

– Jeg ser ikke bedre ennå, men på kontroll får jeg på meg briller, og da ser jeg at operasjonen har hjulpet. Da ser jeg klarere, sier Austerslått, som gleder seg til å se bedre på tur.

Om ett år kan han begynne med linse men han vil aldri få feilfritt syn. Han har to andre øyesykdommer og styrke 14 i nærsynthet. Men han håper det blir bedre.

– Jeg forventer at synet blir mindre skurrete og at kontrastene blir sterkere, smiler han.

Om ett og et halvt år, når høyre øye kan brukes som normalt igjen, da skal han operere andre øyet.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL