NRK Meny
Normal

Norge forbereder seg på turist-rekord

Den lave kronekursen gjør det billigere for utenlandske turister å feriere i Norge. Nå forbereder turistnæringen seg på rekordtilstrømming til sommeren.

Turistnæringa i fylket ser svært optimistisk på kommende sesong og tror på rekord, med ei økning på 15 prosent i forhold til fjoråret.

Over hele landet settes nå reiselivsbedrifter i topp stand til å ta i mot turistene. Hotell Bryggen i Ålesund er slett ikke noe unntak. Her er håndtverkere i full gang med å totalrenovere 85 rom før sesongen starter for fullt.

Det var rekordsommer i fjor på nesten 92%. Skal jeg selge mer enn det jeg gjorde i fjor, må jeg bygge på med ekstra rom, humrer direktør Camilla Espeseth ved Hotell Bryggen.

Rekordmange cruise-turister

Om et par måneder kommer også cruiseskipene til fjordene og byene langs kysten. Bare i Ålesund er det ventet 206 000 cruisepassasjerer kommende sommer. Dette er ny rekord.

– Vest-Norge har att en økning i turismen på 12-15 prosent hvert eneste år. 2006 blir neppe noe avvik fra dette, sier Geir Steinar Vik, reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Gunstig kronekurs

Ålesund og Geirangerfjorden hadde sist sommer rundt 700.000 tilreisende hver. Denne statistikken står for fall. Og årsaken er utviklingen av kronekursen. Lav oljepris har sendt kursen på norske kroner ned i forhold til alle valutaer som er mest aktuelle i reiselivssammenheng.

Kronekursen er gunstig for utenlandske turister. Dette har utløst kjøp både i forrige sesong og i den sesongen vi nå står foran, sier Vik.