FN bad om helsedetaljer
Det lokale FN-kontoret i Kosovo skriver i sin rapport at de på forhånd bad norske myndigheter om flere detaljer om Gresas helsetilstand. Svaret de fikk var at hun ikke var under behandling og at hennes sykdom ikke var livstruende.
Da de bad om detaljer om hvilken behandling hun hadde fått, var svaret fra norske myndigheter, ifølge rapporten, at sykdommen hennes var medfødt og at hun ikke var under behandling i Norge.

Gresa Korcaj
Fikk ikke epilepsimedisin
Gresa var foreskrevet en medisin i Norge som skulle forhindre kraftige epileptiske anfall og dermed ytterligere hjerneskade. Medisinen var ikke tilgjengelig i Kosovo, og en alternativ type medisin som kunne skaffes var for kostbar for familien.
Avslo hjelp
Ifølge rapporten bad det lokale FN-kontoret norske myndigheter om å få returnere familien til Norge, men fikk avslag. Også en alternativ søknad til norske myndigheter om å forsyne Gresa med epilepsimedisinen hun var foreskrevet, ble avslått.
Fikk rapporten
En av de som har engasjert seg sterkt i saken er stortingsrepresentant og helsepolitisk talsmann Asmund Kristoffersen i Arbeiderpartiet. Kristoffersen har bedt FN om en rapport rundt dødsfallet, og i helga fikk han rapporten.
– Gjorde feil

Asmund Kristoffersen (Foto: Gunnar Sandvik)
Asmund Kristoffersen mener rapporten en viser at norske myndigheter gjorde feil når de viste ut familien. I rapporten går det frem at både tilbudet og tilgangen til medisin ikke var som tenkt. Nå ber Kristoffersen kommunalministeren om svar.
– Må være forsiktige
Selv om Gresa fikk legehjelp i Kosovo, ber Kristoffersen om at myndighetene tenker seg om både en og to ganger før de sender ut familier der barn har et stort behov for medisinsk hjelp.
Gresa Korcaj, som ble sendt fra asylmottaket på Sunndalsøra tilbake til Kosovo i fjor, var lovet et godt helsetilbud i hjemlandet. Før utvisningen fryktet flere at behandlingstilbudet i Kosovo ikke ville være bra nok. Gresa døde i sitt hjem i Kosovo første nyttårsdag.