Nordvestlandet: – Folk må være forberedt på å være uten strøm og telefon

Fylkesberedskapssjefen i Møre og Romsdal ber folk være forberedt på ekstremværet Tor.

Ekstremværet Tor, vindprognose for kl 16

Ekstremværet Tor er ventet innover kysten fredag ettermiddag og kveld.

Foto: MET

I løpet av natten har Tor blitt dannet og beveger seg nå sakte, men sikkert mot kysten av Norge. Den aller kraftigste vinden, av orkan styrke, ser nå ut til å komme mellom Stad og Rørvik, ifølge meteorologene.

Fylkesberedskapssjefen i Møre og Romsdal sier at folk må være forberedt.

Stine Sætre

Beredskapssjefen i Møre og Romsdal Stine Sætre advarer folk mot å legge ut på reise fredag kveld.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Du bør vurdere om du trenger å legge ut på reise i kveld. Vi vet at med sterk vind så blir det problemer med kommunikasjonene så det kan være et godt råd å holde seg i ro, sier beredskapssjef Stine Sætre.

– Folk må være forberedt på å være uten strøm og telefon i noen timer, og vi oppfordrer folk om å sikre løse gjenstander.

Også meteorologene ber folk være føre var, og vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Anne Solveig Andersen, advarer folk i de utsatte områdene mot å utfordre ekstremværet.

– Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier Anne Solveig Andersen til NTB.

Kan bli like ille som Dagmar

Flere norske fylker stålsetter seg før ekstremværet Tors inntreden. Uværet kan bli like ille som romjulsstormen Dagmar, som herjet Nordvestlandet i 2011. Trolig blir Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal aller hardest rammet, men Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for totalt åtte fylker.

Tor vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste.

Stormen vil først treffe sørlige deler av landet fredag ettermiddag, og deretter vil den trolig øke i styrke mens den beveger seg nordover langs Vestlandet mot Trøndelag.

Fare for strømbrudd

Gerhard Eidså

Beredskapsansvarlig for kraftberedskapen i Møre og Romsdal, Gerhard Eidså, sier energiselskapene er forberedt.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

En av konsekvensene av Dagmar romjulen 2011 var de omfattende strømbruddene som igjen førte til store problemer med mobiltelefonene. I deler av Møre og Romsdal var folk uten strøm i flere dager.

Beredskapsansvarlig for kraftberedskapen i Møre og Romsdal, Gerhard Eidså, sier at både hans eget selskap Istad Nett og andre energiselskap er forberedt.

– Vi har skaffet oss en oversikt over tilgjengelig mannskap, og vi har hatt en prat med mannskapet. Vi har gitt dem beskjed om sjekke bilene, utstyret i bilene, de må sørge for at motorsaga er klar og at det er full tank på bilene, sier Gerhard Eidså.

– Under Dagmar så var det jo en del områder som var uten strøm i lengre tid, og vi kan dessverre ikke garantere at strømmen er til stede til enhver tid. Men det er gjort en del tiltak siden Dagmar, blant annet er det satt stort fokus på skogrydding så vi håper at vi ikke skal bli like hardt rammet denne gangen, sier Eids.