NRK Meny
Normal

Tok fri fra militæret for begravelse – må i fengsel

En 20-åring fra Nordmøre må i fengsel i to uker etter at han tok seg fri fra militærtjenesten for å dra i bestefarens begravelse i Algerie.

Nordmøre tingrett

RETTEN: Nordmøringen tilstod fraværet i retten. Ifølge dommen er det formildende at han skulle i begravelse, men det kreves likevel søknad om permisjon.

Foto: Hansen, Bjørn / NTB scanpix

Uten tillatelse dro skoleeleven fra Ørland hovedflystasjon 19. mars i fjor og var borte i totalt 25 dager. Krigsadvokatene for Nord-Norge utforma derfor siktelsen mot mannen for ulovlig fravær.

Nordmøringen tilstod fraværet i tingretten, men forklarte at han var borte for å dra i bestefarens begravelse i Algerie. Mannen hadde turnusfri fra 21. mars til 2. april, men reiste fra Ørland før han hadde fri og kom for sent hjem.

Fravær fra slik tjeneste er alvorlig og allmennpreventive hensyn tilsier at det bør reageres strengt på ulovlig fravær.

Dom, Nordmøre tingrett

Fengselsstraff

I dommen forklares det at 20-åringen dømmes til 14 dagers fengselsstraff for ulovlig fravær i 12 dager. Det kommer mannen til gode at han hadde informert om situasjonen i forkant. Men han hadde ikke søkt om permisjon eller tillatelse for å dra.

Ifølge dommen hadde han sannsynligvis fått velferdspermisjon for å dra i begravelsen hvis han hadde bedt om det.

«Fravær fra slik tjeneste er alvorlig og allmennpreventive hensyn tilsier at det bør reageres strengt på ulovlig fravær», står det i dommen fra Nordmøre tingrett.