Hopp til innhold

Nordland tapte for Nyhamna

Alt tyder nå på at Nyhamna i Aukra blir mottaksstasjon for gassen fra de mange forskjellige funn i Norskehavet.

Ormen Lange, Nyhamna
Foto: Norsk Hydro/Øivind Leren

Direktør Thor Otto Lohne i Gassco opplyste tirsdag at selskapet har avsluttet vurderingen av ilandføring i Sandnessjøen, på Tjeldbergodden og Nyhamna. Konklusjonen er blitt at sju oljeselskaper nå betaler for et studium av en 500 kilometer lang rørledning fra Luva til Nyhamna.

Stor økonomisk stimulans

Direktør Thor Otto Lohne, Gasco

Direktør Thor Otto Lohne i Gasco.

Foto: Gasco

For Nyhamna og Møre og Romsdal vil den nye ledningen bety en stor økonomisk stimulans. Det har vært betydelig politisk uenighet om utvinning på dypt vann i Norskehavet. Løsningen med en rørledning ned til Møre og Romsdal vil neppe utløse de protestene som en ilandføring i Nordland kunne ha ført med seg.

Les også:

10 milliarder

Flyforbod over Nyhamna

Aukra i Møre og Romsdal.

Foto: Luftfartstilsynet

Det var under seminaret JazzGass i Molde at Lohne avslørte konklusjonene det heleide statlige selskapet er kommet til. Statoils Luvafunn ligger lengst fra land og har ingen kontakt med infrastrukturen i nærheten. Den nye rørledningen vil koste
rundt 10 milliarder kroner mens et nytt anlegg i Nordland ville ha kommet på 25 milliarder kroner.

Nord for strukturen

De nye feltene som Statoil, Shell og andre selskap skal bygge ut i Norskehavet er blant andre Luva, Onyx, Snefrid, Asterix, Haklang og Vøring, men det er ventet at det vil bli gjort flere funn og at gassmengdene blir betydelige. Felles for disse feltene er at de ligger nord for strukturen av eksisterende gassledninger. Dermed må det bygges rundt 500 kilometer ny ledning med endestasjon i Nyhamna og videre eksport gjennom ledningsnettet til kontinentet.

Nordland er taperen

De mange gassfunnene utenfor Nordland vil derfor gå sørover samtidig som det blir stadig mer usikkert om leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen i det hele tatt vil bli gjennomført. Taperen blir dermed Nordland fylke, der man allerede er skeptisk til olje og gass, mens man i Møre og Romsdal har en annen holdning til utvinningsspørsmålene.

Ny giv i Norskehavet

Ormen Lange august 2007

Ormen Lange på Nyhamna i Aukra.

Foto: Hydro/Øivind Leren

En rekke oljeselskaper har funn i Norskehavet som de har signalisert ønske om å bygge ut. Forutsetningen har imidlertid vært at Gassco bygger ut infrastrukturen og kobler det nye rørnettet til eksisterende infrastruktur som åpner for eksport
til Europa. Planene Gassco nå har lansert tar sikte på at ilandføringen av
gass nordfra kan starte i 2016. Fra før mottar Nyhamna i Aukra
kommune gass fra Ormen Lange som er det nest største gassfeltet
på norsk sokkel.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL