Nordisk teater i Brosundet

Denne uka har Ålesund besøk av ungdom fra de fire nordiske vennskapsbyene. I dag lager de teater i Brosundet.

Nordisk Vennskapsbyuke

Oppvarmingsøvelser på Arbeideren, før arbeidet med forestillingen begynner.

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Mandag møttes de for første gang, ungdommene fra Randers i Danmark, Akureyri på Island, Lahti i Finland og Vesterås i Sverige.

Teater om havet

Opplegget for ungdommene har en maritim tilnærming. I løpet av onsdagen setter de sammen en teaterforestilling om havet, som skal fremføres i Brosundet.

Endre Volden er dramalærer ved Fagerlia videregående skole. Sammen med Eva Mørkeset, som er daglig leder ved Jugendteateret i Ålesund, er han instruktør med ansvar for dagens utfordring.

- Det gøyeste er at vi vet så lite på forhånd. Vi skal dele inn i grupper, så får de en oppgave, så får vi se hva de gjør og om de klarer å trekke i land en forestilling om havet, sier Volden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Endre Volden og Eva Mørkeset

Endre Volden og Eva Mørkeset

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Ungdommene vil i forestillingen være spredt rundt i hele Brosundet.
- Det betyr at publikum som kommer kan være nesten hvor de vil, det blir som en liten performance. Vi har tenkt å legge oss på et ikke-verbalt uttrykk, siden området er så stort. Et lite kammerspill hadde nok blitt litt tamt i slike omgivelser, så vi satser på det fysiske og visuelle, sier Volden.

Mørkeset forteller at hensikten med arrangementet er på sikt å skape bedre kulturell forståelse.
- Hovedpoenget er at ungdommer kommer sammen fra forskjellige land for å løse oppgaver i løpet av få timer, sammen med andre som de ikke har truffet før. Men det hadde nok blitt en vel stor utfordring om ungdommene også skulle lage kostymer i løpet av formiddagen, så her vi har en plan, sier Mørkeset.

Nordisk Vennskapsbyuke

Fra hver vennskapsby kan det delta inntil 20 ungdommer i alderen 16-20 år, samt 2 ungdomsledere, 2-5 politikere og tjenestemenn. Av årets 87 deltagere er det bare 7 ålesundere.

Undervannsfotografering, trebåt, vannsport, fisketur, godt fra havet, murmaleri, med havet som kreativ kilde og maritimt kor står på programmet. Noen av aktivitetene gjennomføres som "dagsoppdrag", der deltakelse og samhandling er sentralt for å løse oppgavene.

Politikerne og tjenestemennene som deltar på NOVU har et eget program.