Kristiansund:

Internasjonale kapasiteter på foto er på plass i Kristiansund. I ettermiddag åpner Nordic Light International Festival of Photography 2013.

Morten Krogvold

Morten Krogvold er kunsterisk leder for Nordic Light.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det er 8. gang at Nordic Light inviterer til festival i Kristiansund. I år kan de besøkende velge i mer enn 30 forelesninger. I tillegg arrangeres ansikt til ansikt-treff med Morten Krogvold og noen gratisseminarer.

Morten Krogvold er kunstnerisk leder for festivalen.

–Jeg ser mest frem til Steve McCurry, en av de store legendene innen foto. Dette bør folk få med seg, sier Krogvold.

Gjestelisten til festivalen er lang og celeber for fotointeresserte: Steve McCurry * Alex Webb * Rebecca Norris Webb * Connie Imboden * Jacob Aue Sobol * Pedro Abascal * Irolan Maroselli Vilasuso * Leysis Quesada Vera * Adrián Fernández Milanés * Raül Cañibano Ercilla * Liudmila Velasco * Nelson Ramírez de Arellano * Marcel Leliënhof * Chris Rainier * Alejandro Chaskielberg * Marja Pirilä * Einar Sira * Sune Jonsson * Henry B. Goodwin * Knut Koivisto * Dan Young * Morten Qvale * Andreas Smaaland * Caroline Reistad * Sandra Mari Lund * Billy Plummer

Etterlyser næringslivet

–Dersom Petter Northug hadde kommet, ville næringslivet rent oss ned for å høre på han. Men det næringslivet ikke helt forstår er at dersom du kommer på foredraget til Chris Rainier, vil de lære ti ganger om holdninger, trøkk og ledelse enn noen idrettsutøver noen gang kan lære deg. Dette er mennesker så gode så reflekterte så modige at trenge rikke være interessert i fotografi for å komme på disse forelesninger. Dette dreier seg om holdninger, sier Krogvold.

Fotografering er verdens mest vanlige hobby.

–Dette er ikke noe fem nasjoner driver med. Dette er noe hele verden driver med, og vi har de beste i verden på denne festivalen. Dersom vi snakker fotballspråket så har vi både Messi og Ronaldo her, sier Krogvold.

Festival for åttende gang

I dag åpner festival nummer åtte. Morten Krogvold ble spurt om å være kunstnerisk leder ved oppstarten i 2006. Men han hadde liten tro på at festivalen skulle etablere seg til den internasjonal happeningen det er blitt.

–Trodde ikke noe særlig på dette da jeg ble spurt at dette skulle gå. Derfor sa jeg ja. Men byen kastet seg rundt. Jeg tror det som har skjedd med operafestivalen og Nordic Light viser at kristiansundere har med å være gode på kultur. Det som har skjedd her i byen de siste årene er bare fantastisk, sier Krogvold.