NRK Meny
Normal

– Dette må være en av de høyeste andelene blanke stemmer noen gang

Norddal var den kommunen som hadde prosentvis flest blanke stemmer i årets kommunevalg, viser en gjennomgang som NRK har gjort i samtlige kommuner i landet.

Valg

I Norddal var det mange som stemte blankt i årets kommunevalg.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Trond Vestre
Journalist

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Hele 10,6 prosent av de stemmeberettigede i Norddal kommune, stemte blankt. Det er like mange stemmer som Arbeiderpartiet fikk i Norddal.

Dette er et svært høyt tall, mener valgforsker og professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

– Svært oppsiktsvekkende

Valgforsker

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror mange har stemt blankt for å uttrykke misnøye med alternativene.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

– Dette er svært oppsiktsvekkende. Dette må være en av høyeste andelen blanke stemmer i noen kommune noen gang. Og da vil jeg tenke at her har mange velgere følt et behov for å uttrykke misnøye med det valget de har stått overfor, sier Todal Jenssen.

Ingen andre kommuner i landet er i nærheten av å ha fått en så høy andel med blanke stemmer ved årets kommunevalg. Leka kommune i Nord-Trøndelag har den nest høyeste andelen med 5,6 prosent.

Bare fire partier stilte liste ved årets kommunevalg i Norddal. Ingen av regjeringspartiene stilte, heller ikke KrF og Venstre. Frp var med for fire år siden, men klarte ikke å stille liste ved årets valg.

Avmakt

Merete Løvoll Rønneberg

Merete Løvoll Rønneberg tror mange i Norddal har følt avmakt.

Foto: Storfjordens Venner

Den tverrpolitiske Norddalslista som har hatt stor oppslutning, stilte heller ikke liste i år. Merete Løvoll Rønneberg som har representert Norddalslista i kommunestyret de siste fire årene, er ikke overrasket over at mange stemte blankt.

– Jeg tror at mange rett og slett følte litt avmakt fordi det ikke var noe reelt alternativ å stemme når Norddalslista ikke stilte til valg, sier Merete Løvoll Rønneberg.

– En viktg grunn til at Norddalslista ikke stilte liste er at vi har sittet i opposisjon og har nok følt at vi ikke har blitt lyttet til i viktige saker. Vi har absolutt vært med å prege politikken i Norddal kommune, men i de tunge og viktige budsjettsakene så har vi stort sett blitt nedstemt, sier Løvoll Rønneberg.

Avviser aksjon

– Har dette vært en aksjon?

– Nei, det er totalt ukjent for meg. Derimot var det en slags aksjon på sørsida for å få folk til å stemme Senterpartiet fordi det ble sagt at stemmer du Senterpartiet så bidrar du til at ungdomsskolen i Eidsdal vil bestå, sier Merete Løvoll Rønneberg.

Alternativet til å stemme blankt dersom du ikke finner et parti å stemme på, er å bli sittende i sofaen. Det positive med å stemme blankt, er at det tross alt er en aktiv handling, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

– Aktiv misnøye er bedre enn passiv misnøye

– Jeg vil vel kanskje mene at det å delta i valget uansett er en god ting, og at det å uttykke aktiv misnøye fremfor passiv misnøye er fornuftig. Du gir jo et signal om du ikke er likegyldig til det som skjer, sier Todal Jenssen.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.