Hopp til innhold

– Dette må være en av de høyeste andelene blanke stemmer noen gang

Norddal var den kommunen som hadde prosentvis flest blanke stemmer i årets kommunevalg, viser en gjennomgang som NRK har gjort i samtlige kommuner i landet.

Valg

I Norddal var det mange som stemte blankt i årets kommunevalg.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Hele 10,6 prosent av de stemmeberettigede i Norddal kommune, stemte blankt. Det er like mange stemmer som Arbeiderpartiet fikk i Norddal.

Dette er et svært høyt tall, mener valgforsker og professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

– Svært oppsiktsvekkende

Valgforsker

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror mange har stemt blankt for å uttrykke misnøye med alternativene.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

– Dette er svært oppsiktsvekkende. Dette må være en av høyeste andelen blanke stemmer i noen kommune noen gang. Og da vil jeg tenke at her har mange velgere følt et behov for å uttrykke misnøye med det valget de har stått overfor, sier Todal Jenssen.

Ingen andre kommuner i landet er i nærheten av å ha fått en så høy andel med blanke stemmer ved årets kommunevalg. Leka kommune i Nord-Trøndelag har den nest høyeste andelen med 5,6 prosent.

Bare fire partier stilte liste ved årets kommunevalg i Norddal. Ingen av regjeringspartiene stilte, heller ikke KrF og Venstre. Frp var med for fire år siden, men klarte ikke å stille liste ved årets valg.

Avmakt

Merete Løvoll Rønneberg

Merete Løvoll Rønneberg tror mange i Norddal har følt avmakt.

Foto: Storfjordens Venner

Den tverrpolitiske Norddalslista som har hatt stor oppslutning, stilte heller ikke liste i år. Merete Løvoll Rønneberg som har representert Norddalslista i kommunestyret de siste fire årene, er ikke overrasket over at mange stemte blankt.

– Jeg tror at mange rett og slett følte litt avmakt fordi det ikke var noe reelt alternativ å stemme når Norddalslista ikke stilte til valg, sier Merete Løvoll Rønneberg.

– En viktg grunn til at Norddalslista ikke stilte liste er at vi har sittet i opposisjon og har nok følt at vi ikke har blitt lyttet til i viktige saker. Vi har absolutt vært med å prege politikken i Norddal kommune, men i de tunge og viktige budsjettsakene så har vi stort sett blitt nedstemt, sier Løvoll Rønneberg.

Avviser aksjon

– Har dette vært en aksjon?

– Nei, det er totalt ukjent for meg. Derimot var det en slags aksjon på sørsida for å få folk til å stemme Senterpartiet fordi det ble sagt at stemmer du Senterpartiet så bidrar du til at ungdomsskolen i Eidsdal vil bestå, sier Merete Løvoll Rønneberg.

Alternativet til å stemme blankt dersom du ikke finner et parti å stemme på, er å bli sittende i sofaen. Det positive med å stemme blankt, er at det tross alt er en aktiv handling, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

– Aktiv misnøye er bedre enn passiv misnøye

– Jeg vil vel kanskje mene at det å delta i valget uansett er en god ting, og at det å uttykke aktiv misnøye fremfor passiv misnøye er fornuftig. Du gir jo et signal om du ikke er likegyldig til det som skjer, sier Todal Jenssen.