NRK Meny

Dyrevernere anmelder russen i pingvinsaka

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH anmelder de siktede i pingvinsaka etter at politiet endret siktelsen fra brudd på dyrevelferdsloven til ulovlig inntrenging.

Overvakingskamera Atlanterhavsparken

Denne overvåkningsvideoen viser at flere personer har tatt seg inn i pingvinområdet i Atlanterhavsparken.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Flere spekulerer på om russen kan ha forårsaket stress og panikk blant pingvinene, og at de voksne i flokken som følge av dette har trampet i hjel kyllingene.

– Etter at politiet ønsker å endre siktelsen av personene som brøt seg inn hos pingvinene i Ålesund fra pingvintyveri til ulovlig inntrenging, velger NOAH å anmelde saken etter Dyrevelferdsloven § 3, sier leder NOAH, Siri Martinsen.

§3 i Dyrevelferdsloven slår fast at dyr skal «beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger».

Fire personer, to kvinner og to menn født i 1996, ble natt til torsdag siktet etter dyrevelferdsloven § 14, som handler om å sette dyr i en hjelpeløs tilstand. Tirsdag opplyser politiet at de endrer siktelsen til å bare gjelde ulovlig inntrenging.

NOAH mener det er viktig at påkjenningene for dyrene synliggjøres i anmeldelsen og siktelsen, skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Utsatt for unødig påkjenning

Siri Martinsen

Leder i NOAH og veterinær, Siri Martinsen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Videre står det at i dette tilfellet har dyr høyst sannsynlig blitt utsatt for unødig påkjenning, da stress og ungenes død med all rimelighet kan settes i sammenheng med at mennesker trengte seg inn.

Martinsen forteller til NRK at de anmelder de fire som er siktet for å blant annet ha utsatt dem for unødig påkjenning.

– Naturmangfoldloven § 15 sier også at «Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås».

Siden pingvinene var i fangenskap vil NOAH ikke benytte denne paragrafen, men vil opplyse politiet om at paragrafen understreker alvoret i handlinger som forstyrrer dyrs reir i yngletiden.

– Det kan få svært tragiske konsekvenser når dyr stresses og utsettes for påkjenninger i yngletiden, og der er viktig at folk har en bevissthet rundt dette. Dessverre har denne bevisstheten tydeligvis manglet hos noen i denne saken, sier Martinsen.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.