NRK Meny
Normal

NHO-rapport: Kommunene i Møre og Romsdal sakker akterut

Den årlige undersøkelsen som NHO gjennomfører av kommune-Norge, viser en tilbakegang for mange av kommunene i Møre og Romsdal.

Torill Ytreberg

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, mener NHO-rapporten om kommunene er nedslående for Møre og Romsdal.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

I NHO sitt kommune-NM for 2016 er kommunene målt på 21 ulike indikatorer innenfor fem hovedområder. Disse områdene er kompetanse, demografi, arbeidsmarked, næringsliv og kommuneøkonomi.

Det er Vista Analyse AS som har laget rapporten for NHO der 77 regioner og 428 kommuner er blitt målt over en periode på fem år.

Kritisk

22 av de 36 kommunene i Møre og Romsdal har en tilbakegang i denne undersøkelsen som viser at utfordringene i arbeidsmarkedet rammer kommunene.

– Både på kommuneøkonomi og på arbeidsmarkedsindikatorene går kommunene i Møre og Romsdal kraftig tilbake. Dette er et speilbilde av det som skjer i næringslivet. De arbeidsplassene som forsvinner i de minste distriktskommunene, kommer neppe tilbake. Dette fører til lavere skatteinntekter og dårligere kommuneøkonomi. Dette blir ganske kritisk dersom det skal fortsette fremover, sier regiondirektør i NHO i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg.

De minste kommer dårligst ut

I NHO sin kommunerapport kommer flere av de minste kommunene dårligst ut i Møre og Romsdal. Størst tilbakegang i løpet av det siste året har Vestnes kommune som har falt hele 98 plasser i NHO sin rangering.

– Mange av disse kommunene har takket nei til å bli en del av en større kommune. Dette er et veldig tydelig signal om at man burde ha tenkt seg om en gang til og koblet seg på større enheter, sier Torill Ytreberg.

Fortsatt er Ulstein inne blant topp 20 i landet, og Møre og Romsdal har fortsatt ni kommuner blant de 100 fremste.

Molde nærmer seg topp 20

Torgeir Dahl

Ordfører Torgeir Dahl (H) kan notere en fremgang for Molde i NHO sin kommunerapport.

Foto: Roar Strøm

Blant de tre største kommunene har Molde en fremgang mens Ålesund og Kristiansund går tilbake. Molde har en 26.plass på landsstatistikken og nærmer seg topp 20 mens Ålesund holder 30.plassen. Kristiansund som er på en 163.plass, har falt 52 plasser på fem år i følge NHO sin undersøkelse.

– Molde er den største industrikommunen vi har har et veldig variert arbeidsliv og næringsliv. Molde har klart seg godt gjennom de siste målingene som vi har hatt, og det ser vi også i år, sier Torill Ytreberg.

Volda holder fortsatt stand blant de 100 fremste kommunene, men faller hele 13 plasser. Giske og Skodje som også er blant de 100 i fremste kommunene, har en fremgang. Skodje klatrer hele 13 plasser i denne undersøkelsen.