–Senterpartiet blir bremsekloss

NHO-direktør Torill Ytreberg i Møre og Romsdal er redd hele kommunereformen kan stoppe på grunn av Senterpartiet.

Torill Ytreberg, regiondirektør NHO

Torill Ytreberg mener Senterpartiet fort kan bli en bremskloss i arbeidet med å lage større kommuner

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Senterpartiet fikk en tredel av alle ordførerne i Møre og Romsdal etter valget. Det gjør at kommunereformen kan gå tyngre tider i møte.

Hadde god gli

Tre uker før valget 14.september, møttes politikere fra 13 kommuner på Finnøya i Sandøy og ble enige om å jobbe videre for kommunesammenslåing. Mange var høyrefolk, men det var ikke de som vant valget. Det gjorde derimot skeptikerne.

Tror ikke på Ørsta + Volda

Stein Aam
Foto: Marta Lystad Johansen

Den nye ordføreren i Ørsta, Stein Aam fra Senterpartiet, sier folket har talt og folket er skeptisk.

–At vi er en bremsklokss, tar jeg med knusende ro. Sentraliseringen her i landet har begynt å få en knekk, Prosessen vil gå sin gang og det blir nok folkeavstemning, men jeg tror Ørsta sier nei, mens kanskje voldingene vil si ja. Vi ser nok et folkeopprør mot sentraliseringen som foregår.

Hva hvis....?

Torill Ytreberg lurer på hvordan det vil gå med kommunene som sier nei. Hva hvis de mister overføringene sine? Hvordan i all verden skal småkommuner klare å oppfylle lovpålagte velferdsoppgaver? Hun legger ikke skjul på at hvis regjeringen hadde vært tydligere på både hvilke oppgaver kommunene skal ha og hvordan økonomien vil være, hadde det vært mye enklere.

Les også: Dette vil NHO prioritere fremover

Les også: Sanner innrømmer: Valgresultatet kan stikke kjepper i hjulene for kommunereformen