Hopp til innhold

Ingen vil fange sel mer

Selvfangsnæringa ligger med brukket rygg. Press fra miljøorganisasjoner og utarming av næringa har ført til at selen nå lever trygt i de farvann der norske selfangere har høstet sel i århundrer. Det hevder tidligere selfanger.

Grønlandssel

Denne lille krabaten går en trygg fremtid i møte. Selfangstnæringa i Norge er nesten utradert på grunn av politisk press fra miljøorganisasjoner, hevder tidligere selfanger.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

– Norsk selfangstnæring er i ferd med å forsvinne. Det mener tidligere selfanger Arnfinn John Klungsøyr Karlsen i Herøy på Sunnmøre.

– Det er en håpløs situasjon for en næring som er ekstremt viktig for økobalansen i havet. Nå opplever vi at den forsvinner sakte med sikkert, sier Karlsen.

Fem norske skuter jakter sel

I år var det meldt på fem skuter som skulle gå til Vesterisen. Nå har ett rederi trukket seg på grunn av lav fortjeneste. Karlsen driver et firma i Tjørvåg på Sunnmøre som er avhengig av spekk fra grønlandsselen. Han beklager sterkt at selfangstnæringa nærmest ligger med brukket rygg.

Arnfinn John Klungsøyr Karlsen

-Selfangsnæringa må gjenreises, ellers står vi foran en økologisk katastrofe i havet, sier tidligere selfanger.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

– Det har vært altfor lite fokus på selfangst over flere år. Mange tør ikke ta i næringa fordi de tror den er uetisk. men situasjonen er jo stikk motsatt, hevder Karlsen.

I år får selfangerne 7,5 millioner kroner på deling i tilskudd fra staten, mens forskerne har 12 millioner kroner til rådighet til selforskning. Næringa mener at forskerne har for stor makt og at selfangerne burde fått et langt større statlig tilskudd til å drive fangst.

Anne Kristin Højholt er forsker ved Havforskningsinstituttet i Tromsø. Hun sier at de ikke har noe å gjøre med beslutningene om hvor mye støtte de skal få. Hun påpeker at deres jobb er å komme med faglige råd om hvor mye sel det er grunnlag for å ta ut.

selfangst i krise

Bare fem norske skuter skal jakte sel i vestisen og Østisen i år.

Foto: Arkiv

Politisk press stopper fangst

Stortingsrepresentant Oskar Grimstad kommer fra Hareid på Sunnmøre. En kommune som har vært senter for norsk selfangst i flere generasjoner. Nå er det bare et ishavsmuseum som vitner om kommunens storhetstid som selfangstkommune.

Les om selfangstens historie på hjemmesiden til Ishavsmuseet.

Han er bekymret for at mangel på selfangst kan få enorme konsekvenser for økosystemet i havet.

Oskar Grimstad

Stortingsrepresentant Oskar Grimstad kaller fiskeriministeren svak.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er om lag 3 millioner sel i Vestisen og Østisen. Disse forsyner seg hver dag med 30–49 kilo fisk. Det sier seg selv at dette går mot en økologisk katastrofe dersom en ikke skal forvalte selbestanden samtidig som vi forsyner oss av fisken, sier Grimstad.

Han påpeker at regjeringen så sent som i februar 2010 slo fast at de skulle bidra til å styrke og videreutvikle fangstnæringa til en bærekraftig og lønnsom næring.

– Men ikke noe er gjort. Vi har en fiskeriminister som er altfor svak, sier Grimstad.

Han mener politisk press har ødelagt næringa.

-Denne næringa er utsatt for press fra miljøorganisasjoner. Det har ødelagt mye. Nå må politikerne manne seg opp å gi økonomisk tilskudd slik at næringa kommer seg på beina igjen, sier Grimstad.