NRK Meny
Normal

Nekter sammenslåing med Ålesund

Ordfører Knut Støbakk i Giske sier det er et skrekkscenario dersom Giske og Sula blir de eneste kommunene som blir slått sammen med Ålesund.

Gjøsundet i Giske kommune

Giske kommune ønsker ikke å slå seg sammen med andre kommuner. Her fra Gjøsundet i Giske kommune.

Foto: Harald M. Valderhaug

Knut Støbakk

Ordfører i Giske kommune, Knut Støbakk, sier at det verste som kan skje er å bli slått sammen med Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

Støbakk vil jobbe for at Giske får holde frem som egen kommune i fremtida.

Stortinget skal gjøre vedtak om ny kommunestruktur om tre år, og øykommunen Giske kan bli tvunget sammen med nabokommunen Ålesund. Dette blir ikke Støbakk blid av.

– Det løser ingen ting når det gjelder kommunestruktur, det blir helt kunstig å lage ei slik organisering. Man må i hvert fall ha med bo- og arbeidsmarkedsområde til Ålesund, og det er mye lenger inn i landet enn bare til Ålesund.

– Det verste som kan skje

Støbakk tror en sammenslåing av Giske, Sula og Ålesund ikke vil falle innbyggerne til gode.

– Jeg tror det er noe av det verste som kan skje for innbyggere både på Sula og Giske, sier han.

Det tar ikke mer enn 15–20 minutter å kjøre fra øykommunen Giske til Ålesund sentrum. Giske kan bli slått sammen med bykommunen Ålesund i løpet av noen få år. Mange er skeptiske til dette, slik som øyboer Marita Nordgård Giske.

– Jeg synes Giske kommune er stor nok som den er. Det er en trygg og fin kommune å bo i og her er bor mye folk, sier hun.

Giske rådhus

Her sitter kommuneadministrasjonen på Giske. Det kan det bli slutt på innen få år.

Foto: Trond Vestre / NRK

To ønskelige alternativer

For ordføreren i Giske er det bare to alternativer; enten en storkommune for hele nordre Sunnmøre eller at Giske får fortsette som i dag. Støbakk vil primært jobbe for at Giske får bestå som egen kommune.

– Det er fordi innbyggerne mener det, i hvert fall de som har uttalt seg om det, og jeg tror det er majoriteten som mener vi bør være en egen kommune. Vi er en såpass stor kommune, at vi bør overleve som egen kommune, mener han.

Øysenteret

Øysenteret på Giske. Hit kommer mange for å handle om de ikke reiser inn til Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

Giske kommune hadde per første januar 2014, 7739 innbyggere fordelt på de fire øyene Vigra, Valderøya, Giske og Godøya. Støbakk mener det ikke er for få mennesker.

– Giske kommune er en vekstkommune, så jeg tror den kan bestå, sier han.

Men er det ikke naturlig å knytte seg sammen med Ålesund som også er bysentrum for dere på Giske?

– Det er helt paradoksalt at vi må gjennom Ålesund kommune for å i det hele tatt komme ut av vår egen kommune. Vi kommer ingen vei hvis vi ikke kjører gjennom Ålesund. Så sånn sett skulle det ligge naturlig til, sier han.

Føler seg ikke velkommen

Ordføreren føler heller ingen varme fra Ålesund si side.

– Ålesund har ikke sendt ut noe signal til Giske kommune eller andre nabokommunene om at de ønsker et bredt samarbeid på sikt. Så der har Ålesund kommune en lang vei å gå, sier han.

Han er heller ikke redd for å kritisere Fylkesmannen i denne saken.

– Han inviterte by-ordførerne til møte om hvordan de skal omtrent spise andre kommuner. Det synes jeg er et dårlig utgangspunkt for en kommunestruktur i Møre og Romsdal.

Nå frykter han at Regjeringen vil bruke tvang for å slå sammen kommunene.

– Det jeg er redd for er at de setter en passer rundt Ålesund, Sula, Giske og kanskje Skodje og si at «her slår vi sammen». Det må være det verste som skjer for denne regionen, sier han.