Hopp til innhold

Nekter å fjerne «Sanda Sug»: – Feigt

Eide kommune vil ikke betale for fjerning av sandfrakteskipet ved Atlanterhavsvegen. – En feig ansvarsfraskrivelse, sier Kolbjørn Gaustad (Sp).

Sanda sug

Sandfrakteskuta «Sanda Sug» strandet på en holme ved Atlanterhavsvegen i 1989, og har ligget der siden.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Det var en stormnatt i '89 at sandfrakteskuta «Sanda Sug» slet seg fra en kai på Vevang og strandet på en holme ved Atlanterhavsvegen.

Kommunestyrerepresentant Kolbjørn Gaustad (Sp) er en av dem som ønsker å fjerne båten, og han gikk i forrige uke ut i media og varslet at han kom til å stille spørsmål til ordfører Ove Silseth (H) om kommunen kan ta på seg dette oppdraget.

Ove Silseth

– Slik jeg ser det er vraket et resultat av stormens herjinger, og bør få ligge som et symbol på kreftene i naturen her på kysten, sa ordfører Silseth.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Nå er svaret fra ordfører Ove Silseth (H) i Eide kommune klart – kommunen ønsker ikke å betale 250.000 kroner for å fjerne det gamle skipet ved Atlanterhavsvegen.

– Slik jeg ser det er vraket et resultat av stormens herjinger, og bør få ligge som et symbol på kreftene i naturen her på kysten, sa ordfører Silseth under spørrehalvtimen i Eide kommune.

Silseth legger til at kommunen ikke ønsker å belastes med utgiftene en eventuell fjerning av båten vil kreve.

Nekter å gi opp kampen

Nå varsler Gaustad at han nekter å akseptere kommunen sitt svar, og sier han ikke vil gi opp kampen.

– Forurensningsloven gjelder i Eide kommune, der vraket ligger. Det er de som er ansvarlig for at skipet ikke skal ligge og forurense, sier Gaustad.

Kolbjørn Gaustad, kommunerepresentant i Eide

Kommunestyrerepresentant Kolbjørn Gaustad (Sp) varsler at han ikke vil gi opp kampen om å få fjernet sandfrakteskipet «Sanda Sug».

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

– Men for å se saken fra den andre siden – er ikke det naturlig at en liten kommune ikke vil bruke flere hundre tusener av kroner på et gammelt skipsvrak?

– Vel, det fins muligheter for å skaffe penger uten å belaste kommunebudsjettet. Jeg mener storsamfunnet må inn, og jeg vil ta saken videre til fylkesmannen og organisasjonen Nasjonal Turistveg. Sistnevnte har tidligere omtalt skipet i lite heldige ordelag, så det kan være mulig at de vil bidra, sier Gaustad.

Se NRKs reportasje om skipet før spørrehalvtimen i Eide kommune:

I 26 år har eit skipsvrak vore eit skjemmande element ved den verdskjende Atlanterhavsvegen. No kjem kravet om at den gamle sandfrakteskuta må fjernast.