Det var en stormnatt i '89 at sandfrakteskuta «Sanda Sug» slet seg fra en kai på Vevang og strandet på en holme ved Atlanterhavsvegen.
Kommunestyrerepresentant Kolbjørn Gaustad (Sp) er en av dem som ønsker å fjerne båten, og han gikk i forrige uke ut i media og varslet at han kom til å stille spørsmål til ordfører Ove Silseth (H) om kommunen kan ta på seg dette oppdraget.
– Slik jeg ser det er vraket et resultat av stormens herjinger, og bør få ligge som et symbol på kreftene i naturen her på kysten, sa ordfører Silseth.
Foto: Eirik Haukenes / NRKNå er svaret fra ordfører Ove Silseth (H) i Eide kommune klart – kommunen ønsker ikke å betale 250.000 kroner for å fjerne det gamle skipet ved Atlanterhavsvegen.
– Slik jeg ser det er vraket et resultat av stormens herjinger, og bør få ligge som et symbol på kreftene i naturen her på kysten, sa ordfører Silseth under spørrehalvtimen i Eide kommune.
Silseth legger til at kommunen ikke ønsker å belastes med utgiftene en eventuell fjerning av båten vil kreve.
Nekter å gi opp kampen
Nå varsler Gaustad at han nekter å akseptere kommunen sitt svar, og sier han ikke vil gi opp kampen.
– Forurensningsloven gjelder i Eide kommune, der vraket ligger. Det er de som er ansvarlig for at skipet ikke skal ligge og forurense, sier Gaustad.
Kommunestyrerepresentant Kolbjørn Gaustad (Sp) varsler at han ikke vil gi opp kampen om å få fjernet sandfrakteskipet «Sanda Sug».
Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK– Men for å se saken fra den andre siden – er ikke det naturlig at en liten kommune ikke vil bruke flere hundre tusener av kroner på et gammelt skipsvrak?
– Vel, det fins muligheter for å skaffe penger uten å belaste kommunebudsjettet. Jeg mener storsamfunnet må inn, og jeg vil ta saken videre til fylkesmannen og organisasjonen Nasjonal Turistveg. Sistnevnte har tidligere omtalt skipet i lite heldige ordelag, så det kan være mulig at de vil bidra, sier Gaustad.
Se NRKs reportasje om skipet før spørrehalvtimen i Eide kommune: