NRK Meny
Normal

– Det kom overraskende på

Fire av romsdalskommunene sier nei til en storkommune i regionen. Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, sier utspillet overrasket han, og kaller det for «byskrekken».

Torgeir Dahl

ORDFØRER: Utspillet kom overraskende på Torgeir Dahl.

Foto: Fredrik Lauritzen

Flere kommuner i Romsdalen stiller seg kritisk til en storkommune for regionen.

– Det kom overraskende på undertegnede, sier Molde-ordfører, Torgeir Dahl.

Etter at Aukra, Midsund, Vestnes og Fræna sa nei til storkommunen, har det kommunale samarbeidet slått sprekker.

– Vi hadde et styremøte hvor to av disse ordførerne faktisk sitter i styret og vi hadde et medlemsmøte hvor vi diskuterte det. Så jeg var ganske overrasket over at man gikk ut så tydelig, sier Dahl, som også er styreleder i Romsdal Regionråd.

«Byskrekken»

Romsdal Regionråd består av ordførere og rådmenn fra Aukra, Eide, Fræna, Nesset, Midsund, Molde, Rauma og Vestnes, men nå har altså halvparten av disse sagt at de ikke vil ha en storkommune.

En av årsakene skal være Moldes anstrengte økonomi.

– Det er riktig. Det er nok ulike argumenter som fremføres for at storkommunen eller bykommunen kan oppleves som litt stor og litt farlig. Byskrekken er det vel noen som kaller det, forteller Dahl.

Han sier at det ikke er noe nytt, og håper at arbeidet som allerede er gjort kan vise at en bykommune må være en del av et slikt samarbeid.

– Jeg trodde kanskje at de utredningene vi har gjort, viste at skal dette ha noen kraft i seg, skal dette være en motor for regional utvikling, for samfunnsutvikling og for nye arbeidsplasser, så må nok bykommunen være en del av det, mener ordføreren.