– Mattilsynet kan ikke gripe inn mot padlere i Valldøla

De som eier elva frykter at lakseparasitten skal ta livet av all laks i elva. Elva er fortsatt smittefri. Men padlere kan komme til å ta med seg parasitten til Valldøla.

Valldøla

Valldøla i Norddal er fortsatt fri for lakseparasitten gyrodactylus salaris. Men elveeierne frykter at padlere skal ta med seg parasitten fra smittede elver.

Foto: Aksel Døving

Elveeierne har bedt Mattilsynet om et forbud mot padling i elva. Men nå har Mattilsynet sagt nei til et slikt forbud.

Øyvind Korsberg (Frp)

Øyvind Korsberg (Frp) er bekymret for at padlere kan spre lakseparasitt til Valldøla.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Aksel Døving

Aksel Døving er leder i elveeierlaget i Valldøla.

Ut fra det svaret vi har fått, tar Mattilsynet kun utgangspunkt i vassdrag som allerede er smittet, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp).

Stilte spørsmål til fiskeriministeren

Korsberg tok opp saka etter at NRK Møre og Romsdal skrev om parasittfrykten i begynnelsen av august. I Stortinget stilte han følgende spørsmål.

– På NRK Møre og Romsdals nett fremkommer det at elveeierlaget i valldøl i Nordal vil ha et midlertidig padleforbud i elva Valldøla for å hindre smitte av lakseparasitten gyrodactilys salaris. I saken fremkommer det at mattilsynet ikke kan innføre padleforbud uten at det er innført en ny forskrift. Gjelder denne praksisen over hele landet, og kan ikke sykdomsforskriftens § 48 benyttes i elva Valldølas tilfelle?

Frykter smitte fra padlere

Elvepadlere reiser gjerne fra elv til elv med utstyret. Lakseparasitten gyrodactylus salaris smitter svært lett. Blant annet er det strenge regler for hvordan fiskeutstyr skal desinfiseres. Elveeierne frykter at parasitten skal smitte fra elv til elv ved å følge utstyret og flåtene til padlerne.

Antall kajakker som har padlet i Valldal og Rauma har økt enormt de siste årene. Hvor stor prosent som desinfiserer utstyret sitt vet jeg ikke, men det er sannsynligvis en liten prosent, sa Aksel Døving, leder i elveeierlaget i Valldal til NRK tidligere i august.

– Kan ikke gjøre noe

Mattilsynet har forklart at de ikke kan innføre restriksjoner i en elv som ikke allerede er smittet. Dette blir også bekreftet i svaret som stortingsrepresentant Øyvind Korsberg har fått fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Forskriften kan bare komme til anvendelse for vassdrag hvor det er påvist listeført smittsom sykdom. Det er ikke tilfelle for Valldøla i dag. Bestemmelsen kan derfor ikke komme til anvendelse i dette tilfellet, heter det i svaret.

– Følger saken

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg er skuffet over svaret, og mener at myndighetene ikke gjør nok for å forebygge parasittsmitte i lakseelven.

– Jeg kommer til å sende nye spørsmål om hva regjeringen vil gjøre for å hindre spredning av lakseparasitten, sier Korseberg.