Nei til bilbelte i skolebusser

Nettbuss klargjorde bussene for bilbelter. Men det offentlige snudde og sa nei til å gi penger til prosjektet.

Bussvelt Herøy
Foto: Terje Reite / NRK

Etter at en skolebuss i Herøy veltet i vinter ville Møre og Romsdal fylke gi penger til bilbelter på skolebussene. Nå sier de nei. De har ikke råd.

Gamle busser

I dag er det krav til bilbelter kun i nye busser. Etter bussvelten i Herøy i vinter ville imidlertid Møre og Romsdal fylke bevilge penger til å ettermontere bilbelter også i eldre busser. Det er dette prosjektet som nå har stoppet.

Var klar

Nettbuss Møre var klar til å montere bilbelte på 15 eldre busser. Da de skulle søke om penger fra fylket, fikk de imidlertid beskjed om at det ikke fantes penger å få fra det offentlige.

- Vi fikk tilbakemelding om at pengene ikke fantes. Fylkestinget hadde ikke fulgt opp det vedtaket som var gjort i samferdselsutvalget, sier administereande direktør i Nettbuss Møre Hallstein Lillevik.

Se video

Video nsps_upload_2009_2_12_11_47_40_745.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Videoen viser situasjonen da en skolebuss velta på dramatisk vis i Herøy sist vinter.

Fem millioner til setebelte

Mange usikra i buss

Setebelte vert fylkespolitikk

Kom ikke videre

I mars vedtok et enstemming samferdselsutvalget å be fylkestinget i Møre og Romsdal om å sette av 5 millioner kroner til montering av sikkerhetsseler i skolebusser. Men saken havnet aldri i fylkestinget, og pengene ble aldri bevilget.

Stoppet

Nettbuss Møre har nå stoppet arbeidet med å montere bilbeltene. - Inn til den fylkeskommunale delfinansieringa er på plass, har vi satt denne prosessen på vent, sier Lillevik.

Dårlige tider

Leder i samferdselsutvalget Frank Sve fra Fremskrittspartiet var selv med på å gjøre vedtaket. Han oppgir dårligere tider som årsak til at pengene ikke er bevilget.

- Vi sitter med enorme økonomiske utfordringer i fylket. Vi skal ta over finansieringen av riksvegene, og vi fikk oss et sjokk da vi såg at vi kommer til å mangle mye penger, sier Sve. Vi er svært bekymra over økonomien i tiden som kommer, sier han.

Setebelte vert fylkespolitikk

Vil ha belte i bussene

Utrygg skuleskyss