Hopp til innhold

– Det er vi som skal ta over kloden

Økt gruveaktivitet og avfallsdumping langs norskekysten var noen av teamene som skapte harme og engasjement blant medlemmene til Natur og Ungdom under deres årlige sommerleir.

Natur og Ungdom Sommerleir Fredrikstad 2014

Mellom 100 og 200 natur-engasjerte ungdommer deltok på årets sommerleir.

Foto: Mina Røed / Natur og Ungdom

Nesten 200 ungdommer fra hele landet samla seg til organisasjonens årlige sommerleir i Solbukta utenfor Fredrikstad denne uka. I dag reiste klimaforkjemperne hver til sitt – med mer kunnskap om, og forsterka tro på saken.

– Klimaproblemet er vår tids største utfordring. Det har de ungdommene som har vært her den uka her lært om. De har også lært om hvordan de kan engasjere seg for å gjøre en forskjell, for å sørge for at norske klimagassutslipp går ned, slik at vi kan få en løsning på klimaproblemet, sa leder for Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Naturvernlederen fra Ålesund beskriver uka som svært vellykket.

– Det er det arrangementet i løpet av året da vi samler en god andel av våre aktive medlemmer til å grille, spise is, bade – og lære om- og peile ut framtida for et miljøvennlig Norge.

Politikere på grillen

Leder og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

Også partileder for Miljøpartiet De Grønne måtte svare for seg under «miljø-grill».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Under arrangementet ble det blant annet arrangert såkalt «miljø-grill», en paneldebatt der medlemmene i Natur og Ungdom fikk «grille» stortingspolitikerne Nikolai Astrup (Høyre), Eva Kristin Hansen (Arbeiderpartiet) og Rasmus Hansson (Miljøpartiet De Grønne) om forskjellige saker som hadde vært tema i løpet av uka.

– De kom og de svarte på spørsmål. De lovte selvfølgelig mye, sier en litt betenkt Vestre.

– Men jeg har egentlig lyst å si at de ikke sa noe som helst. Det var mye ord, og kanskje mye fagre ord. Jeg er veldig spent på hva de faktisk ender opp med å vedta av det de lovte oss her på miljøgrillen, som forteller at politikerne ble satt fast på alt fra landbruk til fornybar energi, oljepolitikk og samferdselspolitikk.

Haster

Vestre mener slike samlinger er veldig viktig, fordi klimautfordringene vokser i takt med tiden som går.

– Jeg tror vi som er unge i dag skjønner i mye større grad hvor mye det haster å løse klimaproblemet.

Det kom til veldig godt uttrykk under miljøgrillen, mener Vestre.

– Våre medlemmer påpekte blant annet hvor hodeløst det er å bruke norske fjorder som avfallsplass for gruveindustrien, og hvor usikkert det er å bore stadig lenger nord mot is-fylte farvann i Barentshavet.

Natur og Ungdom demonstrerer utenfor Slottet

Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre, er fornøyd med årets sommerleir. Han tror flere protester, som på bildet, vil finne sted i tida som kommer.

Foto: Tonje Sofie Eriksson

– Politikerne kom med heller vage svar og dårlige løsninger på hvordan vi skulle løse det. De satser på at det kommer til å gå fint, selv om fagfolka sier at det ikke kommer til å gjøre det.

Engasjement

Mellom 150 og 200 miljø-engasjerte ungdommer deltok på årets sommerleir. Vestre mener å se en økende bevissthet rundt klimautfordringer og miljøspørsmål blant norsk ungdom.

– Det er viktig at ungdom engasjerer seg, og sier i fra at det er viktig å gjøre noe med klimaproblemet, at det er viktig å gjøre noe med tap av naturen.

Han mener at enkle grep i hverdagen kan løse store problemer, samtidig som det han kaller «miljø-verstinger», eksemplifisert av Vestre med olje– og gassindustrien, må ta sin del av støyten.

– Det handler om å få billigere og bedre kollektivtransport. At flere får muligheten til å velge miljøvennlig. Men det handler også om å gjøre tiltak i oljeindustrien, bremse tempoet på hvor fort vi pumper opp olja og gassen.