NRK Meny
Normal

– Overraskende og dramatisk for de ansatte

Oljeserviceselskapet NOV Norway legger ned produksjonsvirksomheten på Hjelset. For de 64 ansatte ved avdelingen kom beskjeden som et sjokk.

National Oilwell Varco, Molde

National Oilwell Varco har lokaliteter i Molde og på Hjelseth.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Ifølge rbnett.no mister 64 fast ansatte jobben etter at selskapet legger ned produksjonsvirksomheten på Hjelset.

National Oilwell Varco Norway (NOVN) med hovedkontor i Kristiansand opplyser i en pressemelding at produksjonsvirksomhetene på Hjelset og i Søgne vil bli nedlagt.

– I tillegg til de cirka 1 500 fast ansatte og innleide som allerede har fått sitt arbeidsforhold avsluttet i den første nedbemanningen, vil 900 fast ansatte motta oppsigelse i denne runden, opplyser selskapet.

Alvorlig situasjon

De ansatte ved National Oilwell Varco på Hjelset ble informert om situasjonen mandag formiddag.

– De ansatte har i dag fått beskjed om at vi stenger anlegget på Hjelset, noe som omfatter alle de 64 ansatte som jobber der, sier Terje Korsnes, direktør for handtering og løfteutstyr i Norge til NRK.no.

Terje Korsnes

Terje Korsnes i National Oilwell Varco sier situasjonen er alvorlig.

Foto: Gunnar Sandvik. / NRK

Det er ennå uklart om de ansatte vil få tilbud om arbeid ved andre avdelinger i selskapet.

– Det vil prosessen som er foran oss gi svar på. Det har mellom annet sammenheng med kompetanse, men de aller fleste vil i hovedsak miste jobben som følge av de store nedskjæringene. Men det vil selvsagt være en mulighet for de ansatte å få jobb andre steder i selskapet, sier Korsnes.

Han forteller at de ansatte ved Varco på Hjelset tok beskjeden tungt.

– Det kommer som et sjokk på mange og griper inn i livssituasjonen til enkelte, så det er klart det oppleves som dramatisk, sier Korsnes.

– Hva gjør dere for å ivareta de ansatte?

– Vi har gjennomført informasjonsmøte, og bruker mye tid på å snakke med de ansatte. Etter hvert vil vi også opprette det som er nødvendig for å ivareta dem og for å hjelpe dem videre på veien til ny jobb, sier Korsnes.

Overraskende

Knut-Erik Brevik, hovedtillitsvalgt for medlemmene i Fellesforbundet ved Hjelset, forteller at de ansatte ikke var forberedt på at nedskjæringene i National Oilwell Varco Norway ville bli så store.

Knut-Erik Brevik

Knut-Erik Brevik forteller at de ansatte ikke var forberedt på at kuttene ville bli så store.

Foto: privat

– Nå har vi alt vært gjennom en svært omfattende runde nr. 1, og de ansatte var forberedt på at det ville komme en runde nr. 2, men de ble svært overrasket over at hele avdelingen blir lagt ned. Det er en tøff beskjed å få, sier han.

De ansatte har likevel forståelse for at det skjer en nedskjæring.

– Når ting blir fordøyd så vet vi at vi ikke har så mye å jobbe med fremover, og ordreboka tømmes fort. Men samtidig kom det som et sjokk for mange, sier Brevik.

Han forteller at av avdelingen vil begynne før jul og at de fleste ansatte vil stå uten jobb etter nyttår.

– De ansatte har allerede vært gjennom en tøff periode med mye usikkerhet. Det er en kontinuerlig påkjenning, så det er klart det er vanskelig, sier Brevik.

Organisatoriske og strukturelle endringer.

Selskapet opplyser at det vil bli gjennomført organisatoriske og strukturelle endringer.

– Alle ansatte har fått beslutningene meddelt per e-post i dag, og det vil bli gjennomført informasjonsmøter med representanter for ledelsen i NOVN til stede på samtlige lokasjoner denne uken, opplyser selskapet.

– Ledelsen i NOVN uttrykker forståelse for at dette skaper usikkerhet blant våre mange ansatte. Vi vil fortsette å legge stor vekt på å gjennomføre en ryddig prosess som ivaretar alle ansatte på best mulig måte i tiden fremover, understrekes det i meldingen.

Ifølge DN kommer trolig 200 fast ansatte i Molde også til å miste jobben.