NRK Meny
Normal

Næringsministeren: – Det er ingen quick fix i kampen mot arbeidsledigheten

Næringsminister Monica Mæland innledet under Haramskonferansen og snakket om permitteringsreglene som den maritime næringa mener bør utvides.

Monica Mæland
Foto: Trond Vestre / NRK

Etter innledningen fikk Mæland overlevert et krav fra den maritime industrien i Møre og Romsdal om at regjeringen må øke perioden arbeidsgiver er fritatt for lønnsplikt under permittering fra 30 til 52 uker over en to års periode.

– Det haster med å få gjennomført dette

Monica Mæland og Anette Wollebæk

Anette Wollebæk i Rolls Royce overleverte et krav om utvidelse av permitteringsreglene til næringsministeren.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er den sterkt økende arbeidsledigheten som gjør at kravet blir fremmet. En utvidelse av permitteringsreglene vil gjøre det lettere for bedriftene å holde på kompetansen.

Derfor er det viktig for bedriftene å unngå oppsigelse av de ansatte.

– Det haster med å få gjennomført dette, sa kommunikasjonsdirektør Annette Wollebæk i Rolls Royce da hun overleverte kravet på vegen av den maritime industrien.

– Permitteringsregelverket er kortisiktig tiltak som gjør det mulig å ta tilbake kritisk kompetanse når markedet er tilbake. Nå er det mye usikkerhet og kontrakter blir utsatt, men vi omstiller oss og skal få markedet igang igjen, sier Wollebæk til NRK.

– Permitteringsreglene skaper ikke arbeidsplasser

Tirsdag sa statsminister Erna Solberg at det er plusser og minuser med en slik utvidelse, og at dette ikke nødvendigvis var rett veg å gå. Under Haramkonferansen onsdag sa næringsminister Monica Mæland at de vurderer forslaget om å utvide permitteringstiden til 52 uker, men at det ikke er noen enkel løsning på den økonomiske nedgangen.

– Hadde vi ment at dette er riktig så hadde vi gjort det. Men det er ingen quick fix. Den situasjonen vi er inne i nå, viser at vi er sårbare. Vi kan ikke dra gullkortet Vi må skaffe oss flere bein stå på, sa Monica Mæland.

Monica Mæland

Næringsministeren vurderer forslaget om å utvide permitteringsreglene, men frykter det kan hindre folk i å skaffe seg jobb.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Permitteringsreglene skaper ikke arbeidsplasser. Vi vet at det er mobilitet i arbeidsmarkedet. Mange av de som mister jobben får jobb, og det er jo det vi ønsker oss. Når vi da ikke vet om bedriftene er klar til å ta de ansatte tilbake til jobb etter et år så kan vi risikere at folk går 52 uker permittert uten å søke arbeid likevel ikke får komme tilbake, sier Monica Mæland til NRK.

Tiltak

Under innledningsforedraget sitt sa Mæland at regjeringen satser bredt i kampen mot arbeidsledigheten og viste til satsingen i statbudsjettet. Regjeringen har også kommet med konkrete tiltak.

– Det arbeidsministeren gjorde i forrige uke var å varsle endringer i reglene for dagpenger kombinert med utdanning. Vi gjør også endringer i lengden du kan motta dagpenger dersom du skaper egen bedrift, sier næringsministeren til NRK.

– Dersom du er i jobb og utdanning samtidig så skal du også kunne være det dersom du mister jobben. Det kan ikke være slik at du mister både jobben og mulgheten til å utdanne deg, sier Monica Mæland.