NRK Meny
Normal

Nær venninne: – Vi ropte Anjas navn, til ingen nytte

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): En av Anjas nærmeste studievenninner forteller om en svært vanskelig tid under leteaksjonen og etter funnet av avdøde.

Blomster, benk og skrenten der Anja Weløy Aarseth ble funnet drept

Anjas studievenninne forteller at de ofte pleide å trene sammen i joggeløypen på byfjellet Aksla. Hun forteller også om sjokktilstander i studiemiljøet etter den tragiske hendelsen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Anja Weløy Aarseth

DREPT: – Hun var en fantastisk snill og god jente det var lett å bli glad i, sier venninnen om Anja Weløy Aarseth.

Foto: Privat

Etter en rekke vitnemål av tiltaltes venner, vitner til Pluto-ranet, samt politibetjenter, var det duket for en av Anjas nærmeste studievenninner på rettens andre dag.

Dette var en av de aller siste som hadde kontakt med Anja Weløy Aarseth, før den siste joggeturen på byfjellet Aksla, onsdag 28. august i fjor.

– Jeg satt med henne på lesesalen (Høgskolen), og sa hadet til henne rundt kl. 15.40. Hun fortalte at hun skulle hjem, handle med bestemoren på kjøpesenteret Moa, og deretter ta en joggetur utpå kvelden, sier venninnen.

Svært nære venninner

Vitnet forteller at Anja var svært glad i joggeturene på byfjellet Aksla, og at de ofte pleide å gå tur i løypen sammen.

De to hadde kjent hverandre siden første skoledag, i august 2012, og hadde masse konktakt både i skolehverdagen og på fritiden.

– Hun var en fantastisk snill og god jente det var lett å bli glad i, sier venninnen, og svarer avvisende på aktors spørsmål om Anja kjente til den tiltalte 24-åringen.

Ifølge tiltaltes oppleste forklaring, skal 24-åringen ha spanet på henne i en til to uker i forkant av drapet.

(Saken fortsetter under bildet)

Aksla-rettssak-vitneboks

Flere vitner har avlagt sine vitnemål i løpet av rettens andre dag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Ble bekymret

Torsdag morgen kom den første mistanken om at noe var galt, ettersom Anja ikke møtte opp til skoletimen den påfølgende torsdagen.

– Vi ble bekymret, ettersom det var svært ulikt henne å ikke møte opp til avtalt tid. Det var heller ikke mulig å få tak i henne verken på mobiltelefon eller Facebook.

I tillegg ble venninnen oppringt av Anjas mor, som lurte på om de visste hvor datteren var.

Vitnet forteller at hun og flere studievenner startet et søk etter Anja både på Høyskolen, samt i området rundt campus. Heller ikke hos bestemoren var Anja å spore, selv om 21-åringen hadde lånt bestemorens bil.

– Nesten alle var i sjokk

Studievennene tok deretter kontakt med politiet, og fant også bestemorens bil på Fagerlia, ved enn av inngangene til joggeløypen på Aksla.

I kjølvannet av politiets inntreden kom også den påfølgende leteaksjonen, samt funnet av den døde kvinnen på byfjellet, lørdag 31. august.

Tiden etterpå har ifølge venninnen vært svært vanskelig for hele studiemiljøet i Ålesund.

– Nesten alle var i sjokk. Alt var surrealistisk, og de påfølgende dagene var vonde. Det er ikke så mange studenter i Ålesund, så alle følte en viss tilknytning til hendelsen.

Venninnen forteller at mange studenter har hatt vanskelig for å konsentrere seg om studiene, og sier at mange har vært lei seg og sinte.