NRK Meny
Normal

Nådde ikke opp

Trollstigplatået nådde ikke opp, men stolserien EVA som har blitt tegnet på oppdrag av Juvet Landskapshotell i Valldal stakk av med seieren da "Norges beste nye design" ble kåret.

TROLLSTIGEN STATENS VEGVESEN

1. juli i fjor var det åpning av det nye utkikkplatået i Trollstigen. Arkitekt er Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Dette mektige platået i disse storslagne omgivelsene som består av betong, glass og stål er en del av Statens Vegvesens oppsiktsvekkende arkitekturprosjekter langs norske veier. Satsingen er 18 veistrekninger gjennom norsk natur innen 2012.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Anderssen & Voll stakk av med seieren for stolserien EVA. Stolserien EVA er designet av to av de tidligere Norway Says- gründerne, Espen Voll og Torbjørn Anderssen, på oppdrag av Juvet Landskapshotell i Gudbrandsjuvet i Valldal.

Prosjektet består av to stoler og en kombinert krakk/ bord, og Anderssen & Voll har latt seg inspirere av den tradisjonelle norske kubbestolen.

– Vi lot fothvileren bli en ”stubbe”, stor nok til å betjene to stoler samtidig, og innlemmet bordfunksjon i denne. Stubben kan lett bli en ekstra sitteplass og har dessuten lagringsplass under det vendbare lokket, sier designerne.

Vant på identitet

Serien framstår med en tydelig identitet, og elementene balanserer svært godt mellom form og funksjon. Anderssen og Voll viser dessuten stor forståelse og kunnskap om konstruksjon og materiale, sier juryen i sin uttalelse.
Juryen mener Anderssen & Voll presenterer et svært gjennomtenkt og gjennomarbeidet produkt med høye estetiske og funksjonelle kvaliteter.

– Teknisk og funksjonelt kan man gjenkjenne hvilemøbler innen tilsvarende kategori, men med EVA møter man hvilestolen i en heilt annen utførelse. Gjennom et enkelt, presist og organisk uttrykk har designerne oppnådd å menneskeliggjøre produktet, uttaler juryen.

Juryen har bestått av industridesigner og styremedlem i NID Per Finne, glass- og billedkunstner Cathrine Maske, billedkunstner og professor ved Institutt for Byggekunst, form og farge NTNU Alex Booker, gründer og industriutvikler Reza Hezari og konsernbanksjef Vibeke Solberg Forås fra SpareBank1 SMN.

Seks spennende finalister

Seks finalister kjempet om 150.000 kroner, heder og ære når vinneren av Designprisen 2010 ble kåret i kveld. Prisen er landets eneste bransjepris for industridesignere.

– Det var svært høy kvalitet på årets finalister. Høyere enn noen gang tidligere, sier prosjektleder for designprisen 2010, Hilde Østerås Berntsen til NRK Møre og Romsdal.

Det er femte gang prisen ble delt ut, og utdelingen fant sted på Technoport Awards på den nyåpnede Byscenen i Trondheim torsdag kveld.

Blant de utvalgte finalistene var uteromselementer og utkikkstårn på turistattraksjon Trollstigen, en ny fiskekasse, en møbelserie, en potethøster, en kjøkkenserie og et nytt fullt innredet valgavlukke.

Et prissamarbeid

Bak Designprisen står Institutt for produktdesign ved NTNU og Norske Industridesignere (NID), i samarbeid med Partnere for nyskaping bestående av NTNU, SpareBank1 SMN og NTE.

Formålet er å synliggjøre at et godt og gjennomarbeidet design gir bedre holdbarhet, bedre funksjoner og bedrer forretningspotensialet for norsk næringsliv. Gjennom å utnytte norske designeres talent og evner vil man kunne øke landets konkurranseevne, også internasjonalt.

Trollstigen i Møre og Romsdal

Den berømte Trollstigen kan bli prisvinner for sitt nyeste designerverk.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Blant Norges mest besøkte

Trollstigen er en av de mest besøkte turistattraksjoner i Norge, med opp til 600.000 besøkende hvert år. Trollstigplatået gir de besøkende mulighet til å komme tett på det voldsomme landskapet. De arkitektoniske og designmessige løsningene er tilpasset landskapet, og prosjektet består av skiltprogram, rekkverkssystemer, sitteelementer, avfallsbeholdere, broer og utsiktsplattformer.

De seks kandidatene

Juryen om de seks kandidatene:

  • INVENTAS v/ Torkel Sørhus for fiskekassen BEWiBOXI. I 2009 ble det eksportert 834.000 tonn laks, som tilsvarer omlag 40 millioner fiskekasser. Fiskekassen har vært en miljøversting, og standarden har vært uendret i 30 år. På oppdrag fra BEWi fra Frøya har INVENTAS utviklet et nytt emballasjesystem bestående av pall og boks. Systemet reduserer emballasjevolumet med 10% og vekten med hele 38%. I tillegg til at transportkostnadene reduseres for bedriften, bidrar BEWiBOX til en reduksjon av CO2- utslipp på mellom 6-10%

  • Anderssen & Voll for stolserien EVA. Stolserien EVA er designet av to av de tidligere Norway Says- gründerne, Espen Voll og Torbjørn Anderssen, på oppdrag av Juvet Landskapshotell i Gudbrandsjuvet i Valldal. Prosjektet består av to stoler og en kombinert krakk/ bord, og Anderssen & Voll har latt seg inspirere av den tradisjonelle norske kubbestolen.

  • SLIP for potethøsteren UNDERHAUG 2700. Den internasjonale konkurransen i jordbruksbransjen er knallhard, og med Underhaug 2700 har SLIP utviklet et produkt som ligger i forkant både teknologisk og designmessig. I tillegg til å skille seg ut, er UNDERHAUG 2700 ergonomisk forbedret, og tryggere og enklere i bruk for bonden.

  • StokkeAustad og Frost Produkt for kjøkkenserien BASIC. Med BASIC har StokkeAustad og Frost Produkt skapt en kjøkkenserie som holder lenge, også i det estetiske uttrykket. Produktet har klare referanser til skandinavisk design, og er formmessig inspirert av ”slow food” og kortreist mat- bølgen.

  • Kadabra, Innovativoli og Blueroom for valgsystemet BLANKE ARK. Demokrati gir alle en mulighet til å bli hørt, men mange møter hindre i valglokalet. Med BLANKE ARK har designerne forbedret valgsituasjonen for stemmegivere med nedsatte funksjonsevner eller spesielle behov, og resultatet er et valgsystem som er bedre for alle. Prosjektet består av valgavlukke, valgurne, stemmesedler, program for skilting og grafisk profil.

  • Reiulf Ramstad Arkitekter AS for TROLLSTIGPLATÅET. Trollstigen er en av de mest besøkte turistattraksjoner i Norge, med opp til 600 000 besøkende hvert år. TROLLSTIGEPLATÅET gir de besøkende mulighet til å komme tett på det voldsomme landskapet. De arkitektoniske og designmessige løsningene er tilpasset landskapet, og anlegget konkurrerer ikke, men supplerer den egentlige attraksjonen – naturomgivelsene. Prosjektet består av skiltprogram, rekkverkssystemer, sitteelementer, avfallsbeholdere, broer og utsiktsplattformer.