NRK Meny
Normal

Naboer oppbrakte etter enda en brann

– Nok er nok, sier naboene til Grautneset forbrenningsanlegg. Tafjord Kraft sier det kan oppstå flere branner.

Grautneset

ONSDAG MORGEN: Operasjonsleder Trygve Ødegård sier at brannvesenet har erfaring med slike ulmebranner som har oppstått på Grautneset.

Foto: Remi Sagen / NRK

I løpet av kort tid har naboene rundt anlegget opplevd to branner i forbrenningsanlegget. Naboene er bekymret for egen sikkerhet.

Onsdag morgen rykket brannvesenet ut til en ny brann ved Grautneset forbrenningsanlegg i Ålesund. 110-sentralen forteller til NRK at brannen startet i en silo som lagrer søppel.

Vurderer rettslige skritt

Hallgeir Reiten

NABO: Hallgeir Reiten er nabo til Grautneset og oppbrakt etter brannen. Han håper Tafjord Kraft skjønner at nok er nok.

Foto: Privat

Nå er naboene til Grautneset oppbrakt over brann i området igjen. Tidligere i år var det en brann på Bingsa avfallsplass, deretter en ulmebrann på Grautneset i slutten av juli i år. Men ikke før i september ble brannen slukket.

Én av naboene til Grautneset, Hallgeir Reiten, fortalte først til Sunnmørsposten at han er bekymret. Naboene vurderer å be om innsyn i saken og vurdere mulige rettslige skritt etter miljøinformasjonsloven og forurensningsloven.

– Vi ønsker å sende et veldig tydelig signal om at nok er nok, og at dette må tas alvorlig og gripes fatt i en gang for alle, sier han til NRK.

Kritisk nabogruppe

Reiten forteller at naboene merker brannene over lang tid. Spesielt den forrige brannen, som varte i to måneder, tilførte svært ubehagelig lukt i nærområdet. Det ble i tillegg informert om at utslippene i store konsentrasjoner kunne være helseskadelig.

Nabogruppen har vært aktive i brannsakene hele veien.

– Vi kan ikke finne oss i at vi blir satt på sidelinjen med tanke på brannene som oppstår i vårt nærområde.

Reiten håper at Tafjord Kraft skjønner at nok er nok, og at noe må gjøres for at det ikke skal fortsette å oppstå branner på forbrenningsanlegget.

Brann i forbindelse med tømming

Kari Løken kommunikasjonssjef

TAFJORD KRAFT: Da brannen startet i dag inneholdt siloen omtrent 3.300 tonn næringsavfall. Kommunikasjonssjef Kari Løken sier at ulmebranner kan oppstå senere også.

Foto: Tafjord Kraft

Kommunikasjonssjef i Tafjord Kraft, Kari Løken, sier til NRK at de har jobbet med å gjøre noe med brannproblemet siden den forrige brannen tidligere i høst.

– Utfordringen er at når avfallet ligger så lenge oppstår det kjemiske reaksjoner. Og når det tilføres oksygen i forbindelse med tømmingen, kan det blusse opp brann.

Dette er en utfordring Tafjord Kraft vil ha til de er ferdig med å tømme siloen.

Løken advarer mot at det kan oppstå flere ulmebranner. Hun kan ikke si noe om når de er ferdig med å tømme siloen.

Kontroll på brannen

Onsdag klokken 13.35 melder operasjonsleder Trygve Ødegård, ved operasjonssentralen på Sunnmøre, at brannen på Grautneset ikke er slukket, men over i en fase der brannvesen og Tafjord Kraft har ansvar for ytterligere slukking.

– Det ryker lite og bedriften har fått pålegg om å foretå kontinuerlige målinger av gasser.

Det er ingen akutt fare for spredning, og per nå kommer det ingen giftige gasser som er til skade for andre.