NRK Meny
Normal

Nå skal russebilene frem og klærne skal vrenges

Natt til 1. mai gir russen full gass, og klærne skal vrenges. Midnatt markerer inngangen til russetiden.

Russen meiner sikkerheita under feiringa blir betre enn nokon gong tidlegare. Medlemmane i russepolitiet i Ålesund gjer seg klare for innsats når dei raude bilane startar på vegen opp til byfjellet

I denne russebilen finner vi Tina Hoel og Amalie Helland. De har brukt utallige timer for å få russebilen klar til feiringen.

Noen russ har allerede tatt i bruk russeklærne. Men skal de følge alle reglene, må det kun være vrangen som viser ut. Ved midnatt er det så bare å la bukse og genser falle, for så å vrenge dem med den riktige siden ut og så bære klærne med stolthet resten av russetiden.

Sunniva Bøstrand

Russepresident Sunniva Bøstrand.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Vi bærer fortsatt russeklærne på vrangen. Russetiden starter jo først ved midnatt. Dermed har vi en markering på det tidspunktet der alle vrenger buksene sine samtidig, forteller russepresident ved Fagerlia videregående skole i Ålesund, Sunniva Bøstrand.

– Trygg og sikker russetid

Russepresidentene fra Fagerlia og fra Akademiet videregående skole har allerede funnet plassene sine på byfjellet Aksla. Rundt midnatt er det ventet at det kommer til å være 500–600 russ på byfjellet. Starten på russetiden markeres med en gedigen feiring der som ellers i landet.

Nå gleder vi oss veldig. Vi har lagt ned mye arbeid i dette. Og vi håper at alle skal få en trygg og sikker russetid, sier russepresident ved Akademiet videregående skole i Ålesund, Ramona Breivik.

– Gøy at alle er med

De gleder seg til å feire tre års skolegang på videregående skole. Og det spesielle er at de feirer, ikke bare sammen med de nærmeste vennene, men sammen med alle som har kommet like langt i skoletiden ved alle skolene i byen.

Alle som er russ er samlet på ett sted, sier de to russepresidentene nærmest i kor. Og vi samarbeider med politiet for å få til en god russefeiring, sier Ramona Breivik.

Politiet mener at samarbeidet med russen har vært svært godt i år. Russen får ros for måten de har tatt ansvar selv. De har organisert sikkerhet og ordensvakter.

De har tatt ansvar for en god og sikker russetid, sammen med politiet, sier politibetjent Arild Helland til NRK.

– Hvor viktige er foreldrene for russen?

– Foreldrene bør absolutt være en ressurs for russen. Vi håper at russeforeldrene holder seg edru, at de følger opp barna sine og ser etter at barna har det bra, sier Helland.

– Har jobbet utallige timer

Mens forberedelsene pågår på byfjellet Aksla har russebilene begynt å brumme nede i bygatene. Tirsdag var det gratis kontrolldag hos Statens vegvesen, i dag ruller russebilene med alle kontroller og alt det tekniske i orden.

– Nå har vi jobbet med russebilen i utallige timer for å få til alt dette utrolige, forteller Tina Hoel.

Hun er en av flere på russebilen «Titty», som allerede er å se i Ålesunds gater. Inne i bilen går det i rosa farger, bare mikset med litt hvitt. Drikkebegrene er rosa, det er rosa punt over alt og figurer vi kjenner fra «Hello Kitty» pryder interiøret i bussen.

Dette kommer til å bli veldig gøy. Det blir mye liv og røre, sier Tina Hoel. Og du kan se hele reportasjen øverst i denne artikkelen.