Normal

Nå skal beste "amatør-øl" kåres

Voksne menn har fått en ny hobby. I løpet av fire måneder har det nystarta Møre og Romsdal Heimebryggarlaug fått nær 100 medlemmer. I kveld skal de kåre det beste hjemmebrygget i Møre og Romsdal.

Møre & Romsdal Heimebryggarlaug

William Holden og Gard Meek i Møre og Romsdal Heimebryggarlaug arrangerer øl-mesterskap i kveld i Spjelkavik.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Det er liten tvil om at dette er blitt en svært populær hobby for mange. Men medlemsmassen er nok dominert av menn over 30 år, forteller leder William Holden.

Under kveldens arrangement er ingen kvinner som stiller med eget øl, men fem har meldt sin ankomst for å delta på smakskonkurransen.

– Vi savner kvinner som vil prøve dette med ølbrygging. Vi vil gjerne at de skal utfordre oss menn på dette, sier Holden.

18 hjemmebryggeri påmeldt

Ølglass

Når du brygger selv kan du eksperimentere med ulike smaker ved å endre oppskriften og tilsette for eksempel krydder, frukt og urter.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Fredag kveld skal Møre og Romsdal Heimebryggarlaug for første gang kåre det beste hjemmeproduserte ølet i Møre og Romsdal.

18 produsenter har meldt på sitt øl til konkurransen.

Les om konkurransen her

– Til sammen 40 deltakere, har meldt på 18 ulike øltyper. Disse skal bedømmes av en jury, og det beste hjemmebrygget skal kåres, sier Holden.

Voksende miljø

William Holden og Gard Meek i Møre og Romsdal Heimebryggarlaug

William Holden og Gard Meek i Møre og Romsdal Heimebryggarlaug

Foto: privat

Interessen for hjemmebrygging har eksplodert i løpet av siste året forteller Holden. Sammen med Gard Mek har de sitt eget bryggeri hjemme i Langevåg. Fremveksten av mange mikrobryggeri som tilbyr smakfullt øl fra småskalaproduksjon har bidratt til at også privatpersoner nå forsøker seg på brygging i langt større grad enn før.

– En får ofte et godt resultat når en brygger sitt eget øl. De som starter dette har som oftest en interesse for øl-smaking, og det er veldig spennende å følge prosessen. Dette er rett og slett en super hobby, sier Gard Mek.

Tålmodighet og troskap til oppskriften er ofte en sikker vei til suksess for dem som skal starte med ølbrygging. Selve arbeidet med å sette ølet tar fem-seks timer.

– Da er ølet ferdig satt og klar til gjæring. Så må en vente en uke eller to til det er gjæret og passe modna. Men erfaringsmessig er det ikke alle som klarer å vente lenge nok, sier Holden.

(Saken fortsetter under bildet)

Mikrobrygging av øl

William Holden og Gard Meek med et utvalg av hjemmebrygget øl.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Gode råvarer er alfa og omega for å lage et godt brygg. Korn, humle, vann og sukker er basiskomponentene i et godt øl.

Smak og farge kan endres ved å bruke mer humle og ulike kornsorter. Men noen viderekomne ølbryggere drister seg til å sette enda mer smak på brygget.

– Spennende hvordan det smaker hver gang

– Det er like stor spenning hver gang. Smaker det bra eller ikke. Det blir eksperimentert mye i hjemmebrygging med tilsetting av for eksempel appelsinskall, chili og andre krydder, urter og frukter. Dette gjør brygging spennende, sier Mek.

I tillegg er det sammensetning av ulike mengder av ulike korn- og humletyper, vann og sukker som avgjør hvordan ølet blir.

– Du kan få øl som ser ut som motorolje, og en type som ser ut som vann. Her er det store variasjoner, forteller Holden.