Nå fjernes 17 mil med kraftledning

I disse dager fjerner Statnett den gamle kraftlinjen. De gamle mastene blir erstattet med de omdiskuterte «monstermastene».

Utrangerte kraftlinjer fjernes og erstattes med nye.

De nye kraftlinjene, som skal gi nødvendig elektrisitet i fremtiden, ruver over fjorden. Samtidig, litt under, fjernes restene av den gamle linjen.

De gamle mastene ble bygd på 60-tallet og har stått ute i vær og vind i lang tid. En etter en blir de tre linjene senket ned til fjorden og lagt på blåser. Deretter blir de slept bort.

Og det er enorme lengder med kraftlinje som skal fjernes.

– Vi skal til sammen fjerne 17 mil med eksisterende kraftledning. Nå blir vi ferdig med å fjerne kraftledningen fra Ørskog og ned til Haugen i Ørsta, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Martha Hagerup Nilson.

Mangler fremdeles tillatelse

Den nye kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal i Sogn har skapt mye bråk under byggingen på grunn av mastestørrelsen. Selv om linjen nå er strømførende har den enda ikke full kapasitet. For i Sogn og Fjordane fortsetter striden.

– Vi jobber for å få hele prosjektet ferdig i løpet av 2016, men så mangler vi tillatelse til syv mastepunkter. Vi håper jo å få en avklaring rundt de syv punktene i løpet av året, forteller Hagerup Nilson.

Planen er at terrenget som nå herdes i forbindelse med byggingen skal vokse til igjen, om man tar tiden til hjelp.

– De håper å bli ferdig med å få ned trådene på mandag eller tirsdag. Deretter må vi rive mastene og rydde opp. Vi er vel ferdig om 14 dager til tre uker, mener kontrollør fra Statnett, Jørund Barlindhaug.