Hopp til innhold

Nå er ras-veien i Ålvundfjord åpnet

Torsdag kl. 13.30 kunne Statens vegvesen atter en gang erklære fylkesvei 670 i Ålvundfjorden for åpnet, etter at veien ble dekt av jordras mandag kveld.

Ivar Hol

Ivar Hol i Statens vegvesen beroliger de som planlegger å bosette seg i det nye boligfeltet i Levika. – Nå skal området være trygt, sier han.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Hei, får jeg lov til å kjøre her nå? Så bra! De sa bilen min ikke ville tåle å kjøre omveien i skogen, sier Gyda Botn fra Sunndalen.

Hun er den første bilisten som får kjøre Ålvundfjord-veien siden leirraset gikk mandag kveld. Torsdag ettermiddag kunne Statens vegvesen med Ivar Hol i spissen slippe bilene forbi, etter å ha ryddet ett kjørefelt for leirmasser.

– Det har tatt litt lengre tid enn planlagt, både fordi vi måtte få tak i geologer, og ta hånd om det som viste seg å være kvikkleire, sier Hol.

Nå er det likevel ingen tvil – det ene kjørefeltet i Ålvundfjord er åpnet for både vanlig trafikk, samt tungtransport.

– Jada, når veien tåler at vi jobber på den med tunge maskiner, så tåler den også tungtrafikken, sier Hol.

Saken fortsetter under bildet

Her er den beryktede kvikkleiren

Her kan du se reportasje fra åpningen av Ålvundfjordveien.

Kvikkleire

Det var mandag kveld at veien i Ålvundfjord – som er et viktig knutepunkt for private og næringsliv mellom Sunndal og Surnadal – ble totalblokkert da enorme masser med leire la seg over veien.

Tirsdag konstaterte geologene at det dreide seg om såkalt kvikkleire. Dette er løsmasser som krever spesielle tiltak når de skal ryddes vekk – særlig når det kommer til av- og pålessing.

– Vi har lagt opp store finer steiner som holder leirmassene på plass, og laget en tunnel under veien der vannet kan renne ut. Om en måned eller to vil leirmassene være tørre, og da kan vi grave den ut og frakte den vekk, sier Hol.

Trygt område

Leirraset gikk rett ved et område i Levika der det er planlagt å bygge et helt nytt boligfelt. Hol beroliger dem som frykter flere ras av lignende type.

– Vi har bare to store leiravsetninger i fylket, og de ligger på Høgset og i Åndalsnes. Resten er bare sporadiske ansamlinger, slik som her i Sunndal. Nå skal det være rimelig trygt her, sier Hol.

Magne Nærum

Hør entrepenør Magne Nærum sine betraktninger om leirmassene.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL