NRK Meny
Normal

Nå er Hydro Sunndal tilbake for fullt

Store deler av Europas største aluminiumsprodusent ble stengt ned på grunn av finanskrisen. Seks år senere er de tilbake i full drift – og ambisjonene er store.

Hydro Aluminium Sunndal

Etter seks år i delvis stillstand er Hydro Aluminium Sunndal tilbake i full drift.

Foto: Roar Halten / NRK

Fabrikksjef Martin Sagen ved Hydro Aluminium Sunndal

Fabrikksjef Martin Sagen er stolt og glad for at de har fått fabrikken tilbake i full drift.

Foto: Roar Halten / NRK

For første gang på flere år er det igjen full drift ved Hydro Aluminium Sunndal. I dag blir den siste produksjonslinja ved verket starta opp igjen etter stillstand siden 2009.

– Vi har heist flagget, sier fabrikksjef Martin Sagen.

Stramt etter finanskrisen

Produksjonslinjen SU3 ble stengt ned i 2009, i kjølvannet av finanskrisen og fallende aluminiumsmarked. Dette førte til store permitteringsrunder.

Halvparten av kapasiteten ble startet opp igjen i 2011 og 2012. Anlegget ble kraftig modernisert for over seks milliarder kroner i 2004.

Hydro Aluminium Sunndal

Hydro Aluminium Sunndal produserer 400 000 tonn aluminium i året. Nå vil de produsere mer.

Foto: Roar Halten / NRK

Hydro Sunndal produserer omtrent 400 000 tonn aluminium i året, er det største aluminiumsverket i Europa, og har rundt 700 ansatte.

– Vi har holdt på med denne oppstartingen i to og et halvt år. Det er tidkrevende, men vi får det til vi i Hydro, sier fabrikksjefen.

Flere i jobb

Oppstarten av den siste produksjonslinja har gitt tilbake flere arbeidsplasser som forsvant i 2009.

– Det betyr veldig mye for oss og vi styrker konkurransekraften vår her i Sunndal, sier Sagen og legger til at de har planer om å bli enda større.

55 operatører kom i jobb da den siste produksjonslinja ble starta.

Hydro Aluminium Sunndal

Fabrikksjefen forteller at de har klare mål om å øke produksjonen i nærmeste fremtid.

Foto: Roar Halten / NRK

Fremtidsretta

Hydro Sunndal har stor tro på fremtiden. De siste årene har ført med seg vekst for aluminium – mye fordi aluminium blir brukt med og mer i biler.

Ordføreren i Sunndal, Ståle Refstie, forteller at lokalsamfunnet har ofret blod, svette og tårer for å få produksjonen opp igjen.

– Vi har samtidig sett dugnad og stor tro på arbeidsplassene skulle komme tilbake. Hydro har hele tiden sagt at de skal få det til – og i dag har de bevist at de har holdt løftet sitt, sier ordføreren.