Hopp til innhold

Innførte fotlenke - mangler mannskap

I dag – 1. mai – blir det lov å sone fengselsstraffen sin med fotlenke i Møre og Romsdal, men stor pågang gjør at Friomsorgen ikke vil ha kapasitet til å ta seg av de fremtidige soningsfangene.

Røyker med elektronisk fotlenke

Kravene for å få sone hjemme med fotlenke er knallharde ifølge Friomsorgen. De som har begått sedelighet- og voldskriminalitet er helt utelukket, og dette gjelder også de som har begått lovbrudd i hjemmet. Bildet er kun en illustrasjon og har ikke direkte tilknytning til saken.

Foto: ARNAUD FINISTRE / PHOTOPQR/LE BIEN PUBLIC

Per i dag er det fem personer i Møre og Romsdal som er godkjent og står klar til å klipse på seg fotlenken for soning i eget hjem. Denne soningsformen startet som et prøveprosjekt i Vestfold i 2008, og har siden den gang blitt innført i stadig flere fylker.

Møre og Romsdal er et av de aller siste fylkene som nå gir kriminelle en mulighet til å sone hjemme med fotlenke, men Friomsorgens ressurser er i knappeste laget.

– I første omgang har vi fem ansatte som får ansvaret for 20 fanger her i fylket. To ansatte i Molde, to i Ålesund, samt en i Kristiansund, sier lederen for Friomsorgen i fylket, Annhild Viken Sunde.

Hun forteller at disse fem får ansvaret med å følge opp de domfelte, i form av å lage aktivitetsplaner, drive hjemmebesøk, kontroller, samtaler og mer til.

– Er det nok med fem ansatte i fylket til å følge opp disse?

– Det tviler jeg på, men Justis- og Kriminalomsorgsdirektoratet har sagt at vi skal få flere ansatte dersom det blir stor pågang, sier Sunde.

Over hundre søkere

Annhild Viken Sunde

Daglig leder Annhild Viken Sunde i Friomsorgen i Møre og Romsdal.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

NRK har snakket med direktoratet, og de vil de ikke ytre noen lovnader om hvorvidt fylket vil få flere ressurser eller ikke.

Men pågangen kan fort komme. Ifølge lederen for Frisomsorgen er det nemlig svært mange som ønsker å sone straffen sin innenfor husets fire vegger.

Sunde opplyser at over hundre personer i skrivende stund har søkt om å få sone med fotlenke i dette fylket – mange av disse fra Sunnmøre.

Kravene for komme gjennom nåløyet er uansett knallharde. De som har begått sedelighet- og voldskriminalitet er helt utelukket ifølge Sunde. Dette gjelder også de som har begått lovbrudd i hjemmet.

Regelverket sier at man maksimalt kan sone fire måneder med fotlenke. De som har lengre fengselsstraffer enn dette, kan i beste fall sone siste del av straffen med klampen om foten. Promillekjørere, fartssyndere og trygdemisbrukere faller fort inn i denne kategorien.

– De lærde strides jo hvorvidt dette er en god soningsform eller ikke, men ut ifra evalueringsrapportene så er dette et positivt tiltak.

Streng kontroll

Når man soner med fotlenke rundt ankelen, forteller den om du er innafor hjemmets vegger eller ikke. Fangene får ikke delta i daglige gjøremål, som for eksempel å hente posten eller bevege seg ut i hagen.

Ifølge Kriminalomsorgen må den som soner være sysselsatt, enten med arbeid eller skole. Resten av døgnet må man være hjemme.

Fangene skal ha fire treffpunkt i løpet av uka med myndighetenes ansatte, i tillegg til meldte og uanmeldte kontroller.