NRK Meny
Normal

– Dere lengter til skodda og bærer sola i lomma

Video KRONPRINSPARET I BRATTVÅG

Kongeskipet ligger på havnen i Brattvåg fredag ettermiddag.

NRK oppdaterer saken

Hos Rolls Royce fikk Kronprinsparet høre at 30.000 skip på verdensbasis segler med utstyr fra Rolls Royce. Store deler av dette utstyret er utviklet og produsert i Norge.

– Dere har grunn til å være stolt av det maritime miljøet i Haram. Dette utgjør mye av grunnlaget for bosetningen og aktiviteten i Haram, sa HKH Kronprins Haakon i talen sin.

Kronprinsparet Haram Brattvåg

Det ble en fargerik mottagelse i Brattvåg, med flagg fra 'hele' verden.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Lagspillende globetrottere

Kronprinsen dro også til med en karakteristikk av folket i Haram. Karakteristikken vakte allmenn munterhet blant tilhørerne.

Dere er beskrevet som lagspillende globetrottere, med hjemlengsel til skodda. Alltid er dere like blide, for dere bærer sola i lomma, sa en smilende Kronprins.

– En internasjonal kommune

Da satt applausen løst, og Kronprinsen selv måtte også skratte fra talerstolen. Han fortsatte deretter å rose skaperkraften blant folket i Haram. Og han la vekt på de sterke båndene det er mellom det lokale og det internasjonale.

– Det oppstår et samspill mellom det lokale og det globale. Det er like naturlig at bedriftene her rekrutterer fra ulike verdenshjørner som at lokale ansatte reiser ut på oppdrag i verden. Den internasjonale integrasjonen preger hele den lokale samfunnsutviklingen, noe vi også fikk erfare da vi ankom Brattavåg i dag, sa Kronprinsen.

– God integrering

I Haram bor det folk fra over 60 forskjellige nasjoner. Kommunen satser også aktivt på inkludering og integrering for alle nye innbyggere. De har også utviklet et pilotprosjekt, der aktiviteter blir kombinert med praktisk språkopplæring, lokal samfunnskunnskap og tiltak for inkludering.

– Resultatene er gode, og de aller fleste som har kommet hit er i ordinær jobb. Dette kan være til inspirasjon også for andre kommuner, sa Kronprinsen.

Video KRONPRINSPARET 98-ÅRING

I Brattvåg fekk Kronprinsparet møte 98 år gamle Olav Rogne. Rogne har tidlegare møtt også Kong Håkon og Kong Olav.

Det ble også eit møte med den eldste innbyggeren i Brattvåg, 98 år gamle Olav Rogne. Rogne har tidligere hilst på både Kong Håkon og Kong Olav.

Brattvåg

Industribygda Brattvåg gjør seg klar til å ta imot Kronprinsparet.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

I kveld blir det mottaking på Kongeskipet for inviterte gjester.