Hopp til innhold

Nå evakueres også han som ikke ville flytte

RAUMA (NRK): Rauma-ordfører Lars Olav Hustad opplyser at kommunen har funnet en måte å evakuere de 200 sauene fra gården til mannen som bor i det skredutsatte området.

Rauma - mannen

Rundt klokken 17.00 lørdag ble den siste personen og de 200 sauene hans også evakuert.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det er andre bønder som stiller med fjøsplass bare en halvtimes kjøretur unna. Sivilforsvaret stiller også med fem mann, for å hjelpe til med å frakte vekk sauene, sier ordfører Lars Olav Hustad til NRK.

Han bekrefter at absolutt alle som bor i området der det 120.000 kubikk store skredet kan gå, nå flytter fra hjemmene sine.

Mannen - rauma - Lars Olav Hustad

– Det er selvsagt veldig trist for ham, men han har forstått at dette er det sikreste og beste for alle parter, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Mannen som ikke har villet flytte siden Åknes/Tafjord Beredskap IKS slo alarm tidligere i uken, har nå innsett alvoret i situasjonen, ifølge Hustad.

– Det er selvsagt veldig trist for ham, men han har forstått at dette er det sikreste og beste for alle parter.

– Ikke noe blivende sted

Ingen vet når skredet kommer, men sjefgeolog Lars Harald Blikra sa tidligere i uken at mengden nedbør vil være avgjørende.

Søndag er det meldt nettopp styrtregn. Blikra sier det kan være sannsynlig at skredet vil komme da, eller tidlig i neste uke.

Gårdene som ligger ved foten av Mannen er i faresonen for skredet, og Ordfører Hustad sier han er fornøyd med å ha fått alle i sikkerhet.

– Ja, spesielt når værmeldingen er som den er fremover. Jeg tror alle er innforstått med at dette ikke er noe blivende sted, sier han.

(Saken fortsetter under videoen)

Mannen i Romsdal

– Alle ønsker skred

– Hvordan er stemningen i Rauma nå?

– Den er nok litt spent. Alle går og venter på at noe skal skje, og jeg tror alle ønsker at det skal skje noe snarest mulig.

Hustad sier evakueringen er en uholdbar situasjon i lengden for dem som venter på å flytte tilbake. Skredet kan gå snart, men det kan også gå om en måned.

Mannen - rauma

Dagfinn Roald var en av de mange tilskuerne som stoppet ved Mannen for å se om det var noe bevegelse i Mannen lørdag ettermiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det er en veldig vanskelig situasjon......

Størst hastighet i øvre del

Lørdagens dagsrapport fra Åknes/Tafjord Beredskap IKS indikerer at søndag, mandag og tirsdag blir nøkkeldager for Mannen:

Bevegelsene i det ustabile, aktive partiet av Mannen har nå ligget stabilt høyt nivå siden mandag/tirsdag. Hastigheten er størst i den øvre delen, 6–7 mm per døgn. I den nedre delen er hastigheten på 1–2 mm per døgn.

Det har ikke kommet nedbør på Mannen det siste døgnet. det er meldt mye nedbør på søndag ettermiddag, til dels også på mandag og tirsdag. dette kan svekke stabiliteten og føre til at hastigheten øker.

Rasfare fra Mannen

Denne grafiske modellen av fjellet «Mannen» viser hvor stor del av fjellet som kommer til å rase ut i første omgang.

Foto: Marco Vaglieri
Mannen - rauma

Rundt klokken 17.00 lørdag blir den siste personen og de 200 sauene hans også evakuert.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK