NRK Meny
Normal

Flertallet ville ha Tall Ships Races i Ålesund

Høyre, Frp, Venstre og to fra KrF dannet flertallet som stemte ja til Tall Ships Races i 2015.

Fra Tall Ships race i Stavanger 2004

Nå blir det Tall Ships Races i Ålesund i 2015. Her fra Stavanger i 2004

Kjell Sandli, administrerende direktør i Ålesund Handelsforening. Er glad for utviklinga på bystyremøte i kveld.

– Ja, jeg er veldig glad. Det er viktig å påpeke at vår rolle har vært å avklare om næringslivet i regionen har vært villig å stille med kapital til dette her. Alt ansvaret rundt arrangementet er fortsatt kommunens, sier han.

Les også:

Skryt til næringslivet

Næringslivet har fått skryt for deres innsats.

– Det skulle nesten bare mangle. Jeg tror dette er eneste saken i Norge hvor jeg har sett så god oppslutning, så lang tid i forvegen, sier han.

Vertshavner for 2014 har klart å skaffe en million kroner og har mye igjen.

Personlig mål

Bjørn Tømmerdal

Ordfører Bjørn Tømmerdal (H) fremmet forslaget som fikk flertall.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører Bjørn Tømmerdal har sagt at næringslivet må stille med minimum 12 millioner kroner om det skal bli Tall Ships Races i Ålesund. Dette har næringslivet sagt ja til.

– Vi har brukt to måneder på å hente inn nesten 12 millioner kroner. Vi har jo to-tre år igjen til å skaffe mer hvis det er ønskelig. Og mitt personlige mål er 15 millioner kroner slik at kommunen slipper å betale sin andelen, forteller han.

Økonomiske utfordringer

Men motstanderne er langt fra overbevist etter debatten og vedtaket i bystyret torsdag kveld.

Ålesund kommune sliter med å få endene til å møtes økonomisk.. Både Anders Lindbeck fra SV og Svein Rune Johannessen fra Arbeiderpartiet frykter en kostnadssprekk og at kommunen derfor vil få en enda tyngre bør å bære.

Anders Lindbeck

- Feil bruk av kommunale penger, mener Anders Lindbeck (SV).

Foto: Arne Flatin / NRK

Lindbeck mener dette er feil bruk av kommunale penger.

- Det går av den kommunale felleskassa. For oss i SV er det mye viktigere å bruke pengene på skole, barnehage og sykehjem. For oss er velferd viktigere enn en fire dagers fest, sier SV-politikeren.

- Forutsetningene har endret seg siden kommunen søkte i fjor. Den økonomiske situasjonen er mye dårligere. Det ligger an til et enormt overforbruk. I tillegg tror ikke vi at 15 millioner kroner er tilstrekkelig, sier Svein Rune Johannessen (Ap).

- Kommunen har råd

Inger-Marie Sperre

Svein Rune Johannessen (Ap) og Inger-Marie Sperre (H) i munter samtale. Men i sak var de rykende uenige.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men Høyres gruppeleder Inger-Marie Sperre mener kommunen har råd til å arrangere den storstilte regattaen.

- I Høyre er vi opptatt av at kommunestyret har et ansvar for å ivareta kommunen som helhet. En viktig del av det arbeidet er å sikre omdømmebygging og sikre kulturlivet og vi mener at dette er viktig tiltak i så måte, sier Sperre.

- Slik vi vurderer det så har vi råd til å bruke disse ressursene på et arrangement som etter vår oppfatning kan tilføre byen mye, sier Sperre.

Kultur eller ikke kultur?

Det var FrP-politiker Anita Vadset Valle som foreslo å hente pengene fra kulturfondet. Det oppinnelige forslaget ville ha blokkert for andre kulturtiltak i kommunen og skapte sterke reaksjoner.

Simon Molvær Grimstad

Simon Molvær Grimstad (KrF) hadde lite sans for forslaget om å bruke kulturfondet.

Foto: Silje Thalberg / NRK

Blant annet rettet Simon Molvær Grimstad fra KrF sterk kritikk mot innstillingen fra formannskapet som han mente rammet kulturtiltak som var helt avhengig av pengene fra kulturfondet.

Molvær Grimstad viste blant annet til Jazzsirkelen i Ålesund.

- Dette vil kunne bety at det bare er Molde som vil ha et tilbud innenfor denne genren, sa Molvær Grimstad.

- En kjempeopplevelse

Anita Vadset Valle

Anita Vadset Valle (FrP) var svært godt fornøyd med vedtaket.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men før møtet torsdag ble det lagt på bordet et revidert forslag som blant annet betyr at andre kulturtiltak fortsatt vil motta penger fra fondet.

- Etter min mening og etter Fremskrittspartiets mening så er dette en kulturopplevelse av de sjeldne. Vi snakker om 2-300.000 tilreisende som besøker Ålesund i disse dagene pluss masse ungdommer fra utlandet. En kjempeopplevelse for alle sammen, sier Anita Vadset Valle.