NRK Meny
Normal

Mysteriet er ikke fullstendig løst

Den observante byvandrer i Molde har alt sett det. Bysten av Ninni Roll Anker i parken vest for Molde-elva og Molde kino er fjernet fra sokkelen. Det er fortsatt uklart hva som utløste fjerningen.

Ninni Roll Anker

I dag står sokkelen tom. Ninni Roll Ankers byste ble funnet i gresset ved siden av sokkelen.

Foto: Ola Gjendem

Torsdag formiddag var byhistoriker Ola Gjendem på kjøretur gjennom sin kjære Molde by. Plutselig oppdagen han noe i den ene øyekroken.

– Det gikk kaldt ned over ryggen på meg, sier Ola Gjendem.

Det han så var skremmende for en som er opptatt av byens ve og vel, av byrommet og byens historie. Bysten av forfatteren Ninni Roll Anker var fjernet fra sin sokkel, uvisst av hvilken grunn.

Hvor har Ninni blitt av? Er den på utstilling et sted? Til oppussing? Dette var spørsmålene som meldte seg for Ola Gjendem. Tanken på at bysten var fjernet som følge av en kriminell handling lå der også som en skremmende tanke.

Ninni Roll Anker

Slik ser toppen på sokkelen ut i dag. Her må det monteres nye bolter for å få festet bysten ordentlig.

Foto: Ola Gjendem

Etterlyst på Facebook

Etter at Ola Gjendem reiste spørsmålet på Facebook-siden «Du vet du er fra Molde når ...» , meldte varaordfører Frøydis Austigard seg.

Jeg lovet at jeg skulle gripe fatt i dette som første sak når jeg kom på jobb morgenen etter, forteller hun.

Frøydis Austigard satte i gang rundspørring på Molde rådhus. Det gikk litt tid, for svarene var ikke helt enkle å få tak i. Men hos kulturetaten kunne de opplyse at bysten nå er i deres varetekt.

Bysten er trygt plassert på kommunal grunn, og har det etter måten bra.

Ninni Roll Anker

Ninni Roll Anker ble født i Molde 3. mai 1873. Hun var en markert forfatter i mellomkrigstiden.

Foto: Arne Strømme

Lå ved siden av sokkelen

Konstituert kultursjef Hilde Johansen kan fortelle at bysten ble funnet i gresset like ved sokkelen tidligere denne uken. Den var altså løsnet fra sokkelen da personell fra kommunen kom til stedet. Foreløpig er det ingen i kommunen som kan si noe om årsaken til at bysten var løsnet.

Vi får tro at noen har gjort dette i beste hensikt, for å skåne både bysten og for eksempel barn, om det var slik at vær og vind hadde løsnet den over tid. Vi vil jo helst ikke tro at noen har løsnet den med onde hensikter.

– Vårt mål nå er for det første å ta vare på bysten, og å få laget en ny festeanordning og så få bysten på plass på sokkelen så fort som mulig, sier konstituert kultursjef Hilde Johansen.

Bysten blir nå tatt hånd om av Park og idrett i Molde, og ligger trygt bevart på lageret på Tøndergård. Der blir den værende hos dem i påvente av at man får laget en ny den nye festeanordningen.

– Men det er veldig bra at folk er oppmerksomme og observante. Sånt er viktig for alle som er glad i byen vår, sier Austigard.

– Et makabert tilfelle

Byhistoriker Ola Gjendem forteller at det slett ikke er første gang at statuer eller byster har havnet i uheldige omstendigheter i Molde. Sist det skjedde var under nyttårsorkanen i overgangen fra 1991 til 1992.

Da var det amtmann Alexander Kielland det gikk ut over. Både han og sokkelen blåste bort over plenen, minnes Gjendem.

En litt mer makaber variant kan man ta i skue om man går til Alexandraparken i Molde om man går helt inntil statuen «Pike med barn».

– Denne statuen er faktisk blitt skutt i hodet et par ganger. Der kan man fortsatt tydelig se kulehullene. Nei, det gjelder å passe godt på byen vår, sier Ola Gjendem.