Mysesjampanje
Eit biprodukt av gammalostproduksjonen som Jorid Rørhus frå Lesjaskogen og Tresfjorden fortalde om i "Mat med Mindor" 11. juni. Sterke saker, høyr på radioprogrammet ved å klikke på lydlenkja ovanfor.
*****
Har du tips, forslag, kommentarar til matsidene våre eller til radioprogrammet "Mat med Mindor"? Send oss nokre ord - Skriv til Mat med Mindor - eller ring telefonsvararen vår: 811 50 520.
*****
Kjøkkensjef Mindor Klauset, mateksperten til NRK Møre og Romsdal, byr her på ei rekkje osteoppskrifter som vil gje deg stunder med intens nyting...
Ostesufflé
125 gram hvetemel
5 dl melk
75 gram parmesanost
35 g smør
5 eggeplommer
5 eggehviter
salt, kajennepepper
· kok opp melk og smør
· dryss i mel mens du rører kraftig
· rør til massen slipper kjelen
· avkjøl massen litt
· rør inn reven ost og eggeplommer en om gangen
· skjær inn stivpisket eggehvite
· hell straks i smurte former drysset med griljermel
· bruk former med rette kanter og fyll dem halvfulle
· stekes i 180-200 grader i ca 20-30 min, serveres straks de er ferdigstekt
Parmesan kan byttes med Jarlsbergost, gjerne vellagret, eller Ridderost. Bruk da 300g ost.
Fondy
3 dl tørr hvitvin
600 g ost: blanding av vellagret Cheddar, Norvegia, Emmentaler, Gruyere.
4 ts maizenna
hvitløk
pepper
· gni kasserollen med hvitløk
· reven ost blandet med maizenna røres ut litt og litt i nesten kokende hvitvin
· Smakes til med pepper og eventuelt muskat, sitron og Kirsch
· Biter av loff, grønnsaker, spekemat eller skalldyr dyppes i den flytende ostemassen med fonduegafler, spis!
Ostetallerken
· kjøp heller færre, men mer forskjellige oster
· 3 typer er nok, f.eks. - blåmuggost: Gorgonzola, italiensk
- kittmodnet: Ridderost, norsk
- moden Brie eller Camembert
· godt brød som bagetter og nøttebrød
· en hvitvin er ofte bedre til ost enn rødvin. Portvin er også godt!
· Annet tilbehør: minst mulig!
Raclette
Bruk fete smakfulle oster som vellagret Jarlsberg, Port Salut eller original Raclette-ost fra Sveits eller Frankrike.
Foto: TINE
Osten smeltes porsjonsvis eller hele halve hjul under sterk overvarme. Den smeltede osten helles eller skarpes over tilbehøret.
Tilbehør kan varieres, men noen eksempler er:
· poteter
· grønnsaker
· sopp
· kjøtt
· spekemat