Møtte statsministeren: – Det er tungt for dem som mister jobben

Statsministeren møtte permitterte og tillitsvalgte ved oljeservicebedriften National Oilwell Varco da hun var på besøk i Molde tirsdag.

Erna Solberg

Erna Solberg fikk høremom flere utfordringer da hun besøkte Molde tirsdag

Foto: Trond Vestre / NRK

Den vanskelige ordresituasjonen gjør at National Oilwell Varco som har hovedsete i Kristiansand, må gjennomføre en kraftig nedbemanning. I Molde blir antallet ansatte nærmere halvert i løpet av ett år. Bedriften på Hjelset blir lagt ned.

De ansatte fikk snakke med statsministeren i fred og ro uten at media var tilstede. Det er en tung situasjon, sier tillitvalgte Knut-Erik Brevik.

– Det er klart det er tøft. Å miste jobben er en av de største krisene du kan oppleve, og i allefall i et tøft arbeidsmarked slik som det er nå, sier Knut-Erik Brevik.

– Hvilke muligheter har dere?

– Vi har mange muligheter, men enkelte av oss må nok omstille oss.Offshore-sektoren er rolig, den industrien som vi har rettet utdannelsen vår mot, er rolig. Så omstilling må til, sier Brevik.

Tungvint regelverk

Knut-Erik Brevik

Tillitsvalgt Knut-Erik Brevik opplever regelverket som tungvint.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men særlig ett tema ble tatt opp med statsminister Erna Solberg. De ansatte og tillitsvalgte mener at regelbverket i NAV er for stivbeint.

– NAV sier du må være arbeidsledig i tre måneder, NAV sier du må ha søkt på så og så mange jobber, og NAV sier du må nesten ha en godkjennelse slik at når de gir deg dette kurset så er du sikret jobb, sier Knut-Erik Brevik.

– Jeg opplever NAV-ansatte som villige til å hjelpe oss, og NAV sine rådgiver er virkelig genuint interessert i å få til noe, men regelverket er alt for tungvint, sier Brevik.

Statsminister Erna Solberg sa at hun var kommet til Molde for å lytte. Først var hun på besk hos Brødrene Brunvoll som produserer sidepropeller eller thrustere. Dette er en bedrift som har ordrer og arbeid en tid fremover.

Gjorde inntrykk

Deretter gikk turen til National Oilwell Varco der situasjonen er langt mer vanskelig.

– Det er klart at det gjør inntrykk. Her er det en hel bedrift som legges ned, og da må vi tenke mer helhetlig tiltak, sier Erna Solberg.

– De er opptatt av at NAV ikke fungerer godt nok, Hva gjør du med det?

– Jeg har lyttet til det de har av innspill og så skal vi se på det. Det er noen ting vi kan gjøre, og det er jo en del ting vi har gjort, for eksempel det å kunne ta deltidsutdanning , og ikke slutte med det når du er på dagpenger. Men her er det kommet flere inspill som vi skal ta med oss, seier Erna Solberg.

sykehus

Erna vil ikkje overprøve fødestenging

Erna vil ikkje overprøve fødestenging