NRK Meny
Normal

Her fikk Kjartan og Kristoffer møte fiskeriministeren

De to unge fiskerne Kjartan André Nygård og Kristoffer Reiten har blitt landskjente etter NRKS Brennpunktdokmentar. I dag møtte de fiskeriministeren.

Møtte fiskeriministeren

Kjartan André Nygård og Kristoffer Reiten ble kontaktet av fiskeriministeren på Facebook. I dag møtte de henne.

Kjartan Andrè Nygård og Kristoffer Reiten

De to ungdommene vil satse på fiskeryrket.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Etter at Brennpunkt-dokumentaren «Torskefusket» gikk på TV inviterte fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) gutta til å møte henne i Svolvær under VM i skreifiske i Lofoten.

– Lofotfisket er et eventyr, men det er surt at vi blir presset på prisen og at det blir rakket ned på kvaliteten når vi skal levere, sier de to. I fjor hadde de sin første vinter på torskefiske, bare 18 år gamle.

Dagene på fiske varierer veldig. Av og til treffer de, andre ganger blir det bom og bare noen hundre kilo med fisk.

Stjeler fra fangsten

Da de dro nordover hadde de hørt rykter om at noen stjeler fra fangsten. Og akkurat det var tema da de traff Aspaker i dag.

– Vi har diskutert hvor viktig det er at det er lovlydighet i næringen, sier fiskeriminister Elisabeth.

De to har opplevd at de enkelte dager ikke får levert fangsten på mottak, og kommer ikke i gang med det videre arbeidet. Aspaker tror at for å sikre rekrutteringen til yrket må myndighetene rydde opp, slik at fiskerne er trygge på at de får levert og at prisen er riktig.

Vil ha endring

Men det var ikke bare fiskefusk de to ungdommene ville prate om. Når de hadde fiskeriministeren der, fortalte de også om fagbrevet de skal ta og hindringene der. Arbeidet de gjør på båt under 15 meter teller ikke med i praksistiden.

– Det var ikke jeg klar over, så det må jeg se på. Jeg ønsker jo at læringstiden skal være effektiv, sier Aspaker.