Hopp til innhold

Møter de ansatte i psykiatrien: – Vi ønsker å rydde opp

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal har denne uka møter med de ansatte i voksenpsykiatrien etter å ha fått kraftig kritikk for omfattende beltelegging av psykiatriske pasienter

Espen Remme

Espen Remme er administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Roar Strøm / NRK

Pasienter ved psykiatrisk avdeling i Ålesund og Hjelset psykiatriske i Molde er blitt holdt bundet fast mer enn tre ganger så lenge som ellers i landet.

Det var VG som tidligere i høst avslørte omfattende ulovlig tvangsbruk ved norske sykehus.

Helse Møre og Romsdal er gang på gang blitt advart mot forholdene i psykiatritjenesten i Møre og Romsdal, men lite har skjedd, tross advarslene.

Store overbelegg

Helge Meisingseth

Meisingseth er tillitsvalgt for Akuttpsykiatrisk seksjon på Hjelset i Molde.

Foto: Roar Strøm / NRK

Helge Meisingseth har jobbet som sjukepleier på Hjelset i 30 år og innrømmer at behandlinga av en del av pasientene ikke har vært god nok.

– I steden for å være kvalitativ så blir vi kvantitativ. Det er store overbelegg. Det har det vært i mange år, og det øker på, sier Helge Meisingseth som er tillitsvalgt for Akuttpsykiatrisk seksjon.

Fylkeslegen i Møre og Romsdal har satt i gang tilsynssak, og denne uka besøker direktøren de ansatte.

Skal svare styret

Hjelset psykiatriske

Beltelegging av pasienter ved blant annet Hjelset er blitt møtt med kraftig kritikk.

Foto: Roar Strøm / NRK

Tirsdag var han på Hjelset, onsdag er det møte med de ansatte i Ålesund. Espen Remme har vel en måned på seg til å svare styret som skal ha møte 25.januar.

– Signalene er veldig klare. Vi ønsker å rydde opp, både i måten vi registrerer på, i bruken av tvang som handler om rettssikkerheten til pasientene, og vi skal jobbe med å utvikle organisasjonen. Vi må også huske på at vi planlegger et nytt sykehus der vi kan ta med lærdommen og overføre det til nye ting, sier Espen Remme.

Uten innflytelse

Men i flere år har de ansatte på Hjelset opplevd at de må håndtere langt flere pasienter enn det de kan klare.

– Vi som er på gulvet tar i mot de pasientene som kommer, og vi har ikke noe innvirkning på pasientene i det hele tatt. Vi har altså ikke noe innflytelse på antallet pasienter som kommer inn, sier Helge Meisingseth.

– Innenfor en gitt ramme som helseforetaket har så må vi finne løsninger. Da må vi kanskje prioritere ned andre områder dersom vi skal prioritere noe opp. Det er det absolutt åpning for også innenfor psykiatrien, sier Espen Remme.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL