NRK Meny
Normal

Mot dødt løp i fylkestingsvalget

Kampen om makta i fylkestinget i Møre og Romsdal de neste fire årene kan bli en thriller viser en ny måling som Infact har gjort for NRK Møre og Romsdal og Tidens Krav.

Vallokale

Fylkestingsvalget for fire år siden ble svært spennende. Også i går det mot et svært jevnt valg.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Valglogo

Verken den alliansen der Arbeiderpartiet er det største partiet eller den alliansen som Høyre er en del av, har flertall i målinga der de tre sentrumspartiene og Nordmørslista går fram.

Høyres ordførerkandidat Charles Tøsse mener målinga gir et klart svar.

Charles Tøsse

Charles Tøsse (H) går en nervepirrende måned i møte.

Foto: Trond Vestre

– Denne målinga forteller meg at valget 14.september blir et jevnt og spennende valg, sier Charles Tøsse

– Dette blir definitivt en thriller. Det blir en viktig måned nå for Høyre i kampen for å kapre fleste mulig stemmer, sier Tøsse.

Ap er klart størst

Høyre får 19,3 prosent og Høyres fylkesordførerkandidat sier han skulle gjerne sett at partiet klarte mer enn 20 prosent.

Arbeiderpartiet er det klart største partiet i Møre og Romsdal i denne målingen med 26,7 prosent. Dette en tilbakegang i forhold til målingene som ble gjort før sommerferien.

Jon Aasen

Arbeiderpartiet og fylkesordfører Jon Aasen har ikke nok til å danne flertall.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) som kjemper for fire nye år ved makten, må innse at Ap, Senterpartiet, Venstre og SV ikke har flertall i målingen.

– Jeg vil ikke være komfortabel uten at jeg satt med en blokk som har flertall. Det har ingen hensikt å ha nesten flertall. Enten har du flertall eller så har du ikke flertall. Her er det to blokker som begge har 22 mandat. Det betyr at en må jobbe med de andre listene for å komme i posisjon med et flertall, og den jobben starter når lampene i valgstudio er slokket, sier Jon Aasen.

- Men er denne målingen et greit utgangspunkt?

– Ja, det er et veldig greit utgangspunkt.

Fremgang for sentrumspartiene

FrP går også tilbake i forhold til en tilsvarende måling som NRK og Tidens Krav hadde i juni, men holder godt stand med 16,9 prosent.

Det er sentrumpartiene som har vind i seilene i denne målingen. Både Venstre med 5,3 prosent, Senterpartiet med 9,7 prosent og KrF med 10,1 prosent går frem og kaprer et ekstra mandat hver i forhold til forrige måling.

Steinar Reiten

Steinar Reiten (KrF) er fornøyd med oppslutningen.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi har som mål å klare 10 prosent og komme tilbake med fem mandat i fylkestinget så dette ser veldig bra ut, sier Steinar Reiten (KrF).

– På dette tidspunktet her er jeg fornøyd. Vi pleier å ligge lavt før valget og så henter vi inn litt mer på slutten, og det håper jeg vil gjør denne gangen også, sier Gunn Berit Gjerde (V).

Nordmørslista på vippen?

Resultatet av fylkestingsvalget kan bli at ingen av alliansene får flertall, og at regionale lister, Miljøpartiet De Grønne eller andre lister kan komme på vippen.

Mette Belden

Mette Belden i Nordmørslista ser mulighetene for flere mandat.

Foto: Trond Vestre / NRK

Blant disse listene er det Nordmørslista som seiler opp i følge målingen som Infact har gjort for NRK og Tidens Krav. Nordmørslista som ble dannet i kjølvannet av sykehusstriden, får 3,1 prosent og er svært nær to mandat.

– Dette her blir spennende fremover. Vi mener vi har et potensiale til å få inn flere enn de to det ligger an til nå, sier Mette Belden som er Nordmørslista sin toppkandidat.

En pris å betale

Men de listene som kan komme på vippen, er ikke spesielt populære blant de etablerte partiene som svetter ved tanken på hva de vil måtte betale for en avtale med en slik liste.

I 2011 var Sunnmørslista på vippen og fikk svært godt betalt forå støtte Arbeiderpartiet. Sunnmørslista med sine tre mandag fikk like mange representanter i fylkesutvalget som Arbeiderpartiet med sine 12 mandat, og fikk i tillegg lederen i regional- og næringsutvalget.

Frank Sve

Frank Sve (FrP) tror ikke mindre vippepartier vil få gjennomslag.

Foto: Trond Vestre / NRK

Frank Sve som er FrP sin fylkesordførerkandidat er svært skeptisk til at disse listene kan komme på vippen, og han tror ikke at det blir utfallet.

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror ikke denne gangen at en mindre parti får den rollen som Sunnmørslista fikk sist. Det kostet svært mye for Arbeiderpartiet og de andre partiene i alliansen, og jeg tror ingen av partiene i noen av blokkene ønsker det, sier Frank Sve.